BB stänger – barnmorskor ger kurs i "bilförlossning"

Också i Finland oroar sig många för att avstånden till närmaste sjukhus växer i och med vårdreformen. Bild: Ksf Media-arkiv

När BB i Sollefteå i svenska Västernorrland stänger den sista januari måste blivande föräldrar åka drygt 100 kilometer, och ibland betydligt längre, för att föda. Nu drar Arbetarnas bildningsförbund i Sollefteå igång en studiecirkel i "bilförlossning".

Det är två av barnmorskorna som jobbar på BB, som snart stänger, som kommer att vara kursledare för att få de blivande föräldrarna att känna sig trygga trots de stora avstånden, skriver Allehanda.

– Jag har jobbat länge som barnmorska och det här är ett sätt att kunna ställa upp och finnas till hands, säger kursledaren Maria Dahlberg till tidningen.

Väglett på telefon

Hon har många gånger väglett pappor över telefon när förlossningen satt igång innan paret har kommit fram till BB.

Mia Ahlberg är ordförande i svenska Barnmorskeförbundet. Hon är positiv till kursen, men säger samtidigt att det är "tragiskt" att den behövs.

– Det här är ett symptom på att det läggs ner sjukhus på mindre orter. Det skapar en oro bland kvinnor som ska föda och det är absolut inte bra, säger hon.

Kursen kommer att handla mycket om det praktiska och förbereda de blivande föräldrarna så bra som möjligt på den långa resan. Fokus kommer att ligga på att besvara kursdeltagarnas funderingar.

"Oroliga och rädda"

Kursen har nyligen utannonserats och det är ännu oklart hur populär den blir.

– Jag tror att intresset är stort. Jag vet att många är oroliga och rädda för att åka genom skogen, helst på vinterväg i mörkret. Med tanke på att det hela tiden kommer nya föräldrar skulle man kunna hålla på med den här kursen kontinuerligt. Men vi hoppas naturligtvis att det blir en ändring så att det inte behövs i framtiden, säger Stina Näslund, som tillsammans med Maria Dahlberg kommer att leda kursen, till Allehanda. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning