Bayer startar ny fabrik i Åbo – räknar med ökad efterfrågan på långverkande preventivmedel

Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Läkemedelsbolaget Bayer investerar 250 miljoner euro i produktionen och produktutvecklingen i Åbo. En ny fabrik ska bli klar till 2025.

Bayer bygger en ny fabrik i Åbo. Bolaget informerade om planerna på torsdagen.

Planen är att den nya fabriken står klar år 2025. Produktionsenheten byggs i en befintlig byggnad i stadsdelen Artukais. Bayer har redan ett lager i byggnaden.

– När fabriken är klar behöver vi inte frakta material mellan vår produktionsenhet och lagret i lika stor skala som nu, säger Jennifer Hunt, direktör för Bayers nuvarande enhet i Åbo.

Bayer har redan en läkemedelsfabrik i Åbo, och dess verksamhet kommer att fortsätta. Fabriken ligger ungefär en kilometer från lagerbyggnaden.

Bayer meddelade redan i höstas att bolaget satsar 35 miljoner euro på att modernisera den nuvarande fabriken. Enligt Hunt kommer ytterligare 40–45 miljoner euro att investeras i fabriken senare.

Den nya fabriken beräknas i sin tur kosta ungefär 174 miljoner euro, så Bayers investeringar i produktionen och produktutvecklingen i Åbo uppgår till cirka 250 miljoner euro.

Ingen direkt inverkan på personalstyrkan

Bayers produktion i Åbo består av långverkande preventivmedel, närmare bestämt hormonspiraler och p-stavar. Hormonspiralerna exporteras till 130 olika länder. Också den nya fabriken kommer att tillverka långverkande preventivmedel.

Hunt säger att produktionen i Åbo inte kommer att öka nämnvärt som en följd av investeringarna, åtminstone inte på kort sikt, men att satsningarna garanterar att Bayer kan svara på efterfrågan om den ökar i framtiden. Enligt Hunt öppnar investeringarna för möjligheten att öka produktionskapaciteten senare.

–  Om vi behöver göra investeringar i framtiden kommer vi att ha utrymme och möjlighet att göra det, säger Hunt.

Bayer sysselsätter för tillfället drygt 1 000 personer i Finland. Cirka 850 av dem arbetar i Åbo. Den nya fabriken planeras för en personalstyrka på 200 anställda.

Jennifer Hunt och Miriam Holstein, vd för Bayer Nordic som är bolagets organisation i norra Europa, säger att investeringarna i Åbo inte har någon stor effekt på behovet av arbetskraft.

–  Vi har vuxit väldigt mycket under de senaste åren och rekryterat flitigt. Målet är att stabilisera personalstyrkan i Finland kring 1 050 anställda. En del av jobben i den befintliga enheten i Åbo flyttar till den nya fabriken, säger Hunt.

Själva byggandet av den nya produktionsenheten väntas däremot skapa jobb för cirka 150 underleverantörer, enligt Bayer.

"Det finns alltid olika alternativ"

Miriam Holstein säger att Åbo inte var det enda alternativet för de nya investeringarna.

–  Det finns alltid olika alternativ. Vi är ett globalt farmaceutiskt bolag som verkar i alla världens hörn. Vi kartlägger ständigt olika alternativ för hur vi kan utveckla vår verksamhet.

En orsak till att Bayer bestämde sig för att satsa på produktionen i Åbo är att bolaget redan besitter expertis i staden. Holstein berömmer också högskoleutbildningen i Åbo och betonar vikten av att bolaget ständigt kan utveckla sina produkter.

–  Det här handlar om väldigt specialiserade farmaceutiska processer, och då behövs väldigt specialiserad högutbildad personal. Utbildningen i Finland håller en hög nivå.

Åbo stad gläds över Bayers investeringar. Enligt staden tyder satsningarna på att bolaget har långsiktiga planer i regionen.

"Investeringen förstärker Åbos position som läkemedelsutvecklingens och läkemedelsproduktionens centrum i Finland. Staden kan nu sägas bli en internationellt förstklassig stad i läkemedelsindustrin", säger Niko Kyynäräinen, livskraftsdirektör vid Åbo stad, i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning