Bättre förutsättningar

Nytt land. Laith kom till Sverige för att han var döv. Bild: SvT/Yle

Dokumentärserien Nysvenskar blir med sitt korta format tyvärr endast ett skrap på ytan. Vem den tilltänkta målgruppen är förblir också något oklart.

Nysvenskar, Yle Fem 19.00

Den sexdelade dokumentärserien Nysvenskar följer hörselskadade i Sverige som har sina rötter i ett annat land. De har kommit till Sverige som barn eller tonåringar, de flesta för att de som döva hoppas på bättre skolgång och levnadsstandard än i sina hemländer. I Sverige lär de sig teckenspråk och går i dövskolor men har också erfarenheter av hemlängtan och kulturkrockar.

I det första avsnittet träffar vi Laith Foad Fathulla som kom från Irak till Sverige tillsammans med sina föräldrar när det upptäcktes att han var döv. De flyttade in med släktingar och Laith fick börja i en dövskola. I programmet minns han hur det var att bo i den trånga första lägenheten och hur underligt det kändes att bli hämtad med taxi för att åka till skolan. Vi får också följa med på en demonstration för dövas rättigheter.

Matilda Bergman flyttade till Sverige från Lettland som 12-åring. Hennes mamma hade träffat en svensk man, därav flytten. Väl i Sverige upptäcktes Matildas hörselskada men hon fick ändå kämpa för att få gå i den dövskola där hon trivdes eftersom hon ansågs höra för bra. I dag har Matilda familj och jobb som revisor och personlig tränare. Vi får se henne i rollen som tränare och när hon umgås med sin familj.

Med sitt korta och lite flåshurtiga format blir Nysvenskar ett otillfredsställande skrap på ytan. Hur är det att växa upp som döv? Hur anpassat är det svenska samhället till dövas behov? Vilka fördomar finns om döva? Hur svårt är det att få jobb? Hur är det att själv uppfostra ett dövt barn? Alla dessa frågor lämnas jag med och i stället får jag veta att Matilda tyckte att det var underligt att svenskar åt filmjölk till morgonmål och att Laith är dålig på att laga vindolmar.

Men så slår det mig att Nysvenskar inte har som ambition att svara på mina frågor om dövas vardag. Med tanke på att programmet producerats av SVT Teckenspråk är målgruppen antagligen främst andra döva. Programmets fokus ligger därför i stället på just kulturkrockarna och erfarenheten av att komma till Sverige. Men även här blir det alltför fragmentariskt. Det hade varit intressant att tillbringa lite längre tid med dessa människor och få veta vilken relation de har till Sverige och till sina hemländer. Och vad som skiljer länderna åt gällande just dövas situation.

I seriens övriga avsnitt stiftar vi bekantskap med Igor Sapega från Ryssland, Filip Skovin från Makedonien, Le Nguen från Vietnam, Marta Lundin från Vitryssland, Pa Ceesay från Gambia, Hajan Jabar från Kurdistan, Judit Belenessy från Ungern, Rahma Nur Mohamed från Somalia, Tanja Honkanen från Finland och Ivan Cosic från Bosnien.

Martina Moliis-Mellberg Reporter

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning