"Bättre förutsättningar" för OS i Stockholm

SOK kommer att fortsätta söka OS i Stockholm, trots att politiskt stöd saknas.Anledningen: en slimmad investeringsbudget.– Förutsättningarna är bättre än någonsin, säger kampanjchefen Richard Brisius.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) fortsätter att försöka få vinter-OS 2026 till Stockholm, meddelades på en presskonferens under tisdagen. Detta efter att SOK fått ett positivt expertutlåtande från Internationella olympiska kommittén (IOK).

– De har analyserat konceptet och finansieringen och finner att vi ligger helt i linje med vad som behövs och krävs. Styrelsen beslöt enhälligt att gå vidare, säger SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg.

"Bättre än någonsin"

Det betyder däremot inte att Stockholm kommer att söka OS 2026. Detta då det saknas en politisk majoritet för det i Stockholms stadshus.

– Vi jobbar med att informera politikerna om det nya som har hänt. Vi har haft svårt att få ut budskapet vad som skiljer mot tidigare, fortsätter Lindberg.

Richard Brisius, kampanjchef, menar att SOK har uppdaterat ansökan rejält med tanke på kostnaderna.

– Expertgruppen var här och hjälpte oss att förbättra vår budget. Vi har en lägre investeringsbudget än vad som presenterades i januari förra året. Förutsättningarna är bättre än någonsin, säger han.

Bob och rodel i annat land

I det nya och slimmade konceptet letar SOK samarbete med ett annat land där bob och rodel ska arrangeras. I första hand Lettland.

– De har kompetensen, banan och intresset. Men det finns andra alternativ, det finns banor i Tyskland och Norge, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

– IOK:s nya agenda har gjort det möjligt i större utsträckning än tidigare att ha internationellt samarbete med andra länder.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03