Båtolyckan på Erstan – motorbåten körde in i segelbåten i nästan 25 knop

Motorbåten körde in i segelbåten snett bakifrån. Den färdades i nästan 25 knop. Bild: Rajavartiolaitos

Det är fortfarande oklart varför motorbåten körde in i segelbåten med dödlig utgång.

Händelseförloppet för den ödesdigra båtolyckan i augusti i Åbolands skärgård börjar vara klart.

I början av augusti omkom två personer i en båtolycka på Erstan i Åbolands skärgård. Polisen är nu medveten om rutterna som båtarna kört. Både radarbilder och båtarnas egna plottrar har utretts, meddelar Polisinrättningen i Sydvästra Finland i ett pressmeddelande.

Den mindre båten har kört från Åbo söderut längs med Erstan. Innan olyckan som skedde på södra Erstan har båten kört längs med farleden från nordost mot sydväst. Den större motorbåten har däremot kört längs med farleden västerut från Airisto turistcentrum.

Den större båten kom alltså snett bakifrån den mindre båten. Mötesvinkeln var ungefär 40-65 grader.

Stora båten körde i marschfart

När båtarna kolliderade körde den mindre båten ungefär sex knop samtidigt som den större båten hade en hastighet på 23-25 knop.

Den mindre båten framfördes av båtens ägare, en kvinna född 1974. Förutom ägaren befann sig även en kvinna född 1970, och två flickor födda på 2000-talet. De skadades lindrigt.

På den lilla båten befann sig ytterligare två bröder, födda 1969 och 1973. Båda omkom i olyckan.

Den större båten framfördes av dess ägare, en man född 1967 och som passagerare hade han sin hustru född 1968. De skadade sig inte i olyckan.

Personerna ombord på båda båtarna hade 10-tals års erfarenhet av att röra sig på sjön.

Oklart hur det hände

Det är fortfarande oklart hur ingendera parten upptäckte varandra. Utredningsledare och kriminalkommissarie Maria Sainio säger till Yle att undersökningarna fortsätter.

– Vi har fortfarande några mindre detaljer kvar att undersöka. Just frågan om hur olyckan kunde ske är en av de saker vi hoppas kunna ge ett svar på, säger Sainio till Yle.

Polisen hoppas kunna avsluta undersökningen om några veckor.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning