Båtfolk och barflugor

Bild: Auguste Renoir

Detta är roddklubbarnas gyllene tid, runtom i världen. Faktiskt, flera av Brasiliens finaste fotbollslag börjar sin verksamhet som roddföreningar!Några av impressionisterna är också inbitna roddfantaster. Farkosten som fiskarna skjuter ut i Skagerrak är av grövre kaliber...

Bild: Auguste Renoir

1881 Auguste Renoir RODDARFRUKOST The Phillips Collection, Washington

Renoir lämnade för flera år sedan ungdomstidens sorglösa liv. Han kommer från små förhållanden. För honom är inte avantgardekonstnärens roll det viktigaste. Att kunna försörja sin familj betyder mer.

Men av nostalgiska skäl vill Renoir åstadkomma ännu en sista bild från den glada tiden med vännerna. Det tar på. I ett brev skriver han:

"Jag håller på med en bild som jag länge känt att jag måste göra. Jag blir inte yngre, och vill inte dröja med denna lilla fest. För senare kommer jag inte att orka, det är redan hårt nog..."

En bild, där man radar upp sina vänner, vill alltid bli stel. Men Auguste Renoir lyckas blåsa liv i dem alla. Syskonen Fournaise, som står till vänster, är de som driver restaurangen och båtuthyrningen, tillsammans med sina föräldrar.

Baron Raoul Barbier, i brunt, har varit borgmästare i Saigon. Vid hans bord sitter skådespelerskan Ellen Andrée och dricker ur glaset – hon var med på Degas rysliga målning, Absint.

Grensle över stolen sitter Gustave Caillebotte, kamrat, mecenat och konstnär – han med Golvhyvlarna!

Uppe till höger flirtar Renoirs vänner Pierre och Paul med aktrisen Jeanne Samary. Hon är Comédie-Françaises gladaste comédienne.

Flickan som gosar med hunden är Aline. Renoir träffade henne helt nyligen. Vi ser att han är förälskad i henne.

Jodå, de kommer att gifta sig.

Bild: Michel Ancher

1881 Michael Ancher FISKARE SKJUTER UT BÅTEN I SJÖN Skagens Museum

Michael har ett namn som lämpar sig för bilder som denna. Han är bördig från Bornholm, så han är van vid sjön...

För ett tag sedan började några konstnärer resa ut till Skagen över sommaren. Här bor de bra på Bröndums hotelletablissemang, och här hittar de alltid motiv för sina tavlor.

Veteranen i denna artistkoloni är Holger Drachmann. Rätt snart märker gamle Holger att hans målningar inte håller samma klass som de unga förmågornas. Då sadlar han om, och börjar skriva dikter i stället.

Till Holger Drachmanns lycka droppar det inte in några unga poesivirtuoser, så han får behålla sin position som hyllad äldre mästare. Det är en roll som han trivs med. På varje sammankomst vid havet i fullmåne uppträder han i nya dramatiska slängkappor.

Men tillbaka till Ancher! Han har det hyggeligt. Pittoreska fiskare är ingen bristvara, och nu gifter han sig med Anna, dottern till värdparet på Bröndums.

Aldrig mer ska Ancher behöva betala för sina kartofler med knaperstekt sidfläsk. Allting är förträffligt. Tills han gör sitt livs misstag...

1882 Edouard Manet I BAREN PÅ FOLIES-BERGÉRE Courtauld Gallery i London

Ett sista hurra för snobben, esteten, lebemannen Manet. Om ett år är han redan död och begraven.

Och begråten. Han var aldrig själv någon impressionist, men han trodde på dem. Monets många motgångar skulle ha knäckt honom, utan uppmuntran från den berömde Manet.

I sin bar tar Edouard Manet till ett spegeltrick, precis som hans idol Velazquez gjorde i sitt storverk, Hovfröknarna. Servitrisen, fröken Suzon, ses både fram- och bakifrån.

Salen ser vi i spegeln. Ölflaskorna på disken är engelskt Bass pale ale – en känga åt tyskarna, som hade fräckheten att besegra fransmännen i kriget.

Trapetskonstnären gör sina konster så högt uppe att vi bara ser hans gröna skor.

Kjell Andersen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning