BATE ett första hinder på en snårig stig

HJK strävar efter att avancera till den tredje kvalomgången men först måste Helsingforslaget besegra BATE Borisov.Bild: Onni Ojala / Lehtikuva

HJK lär vinna ligan om nu inte ett fullständigt myteri bryter ut på Idrottsgatan. Det har ju funnits signaler om att lagsämjan och harmonin inte riktigt är på topp hos de mesta mästarna. Tränaren Mika Lehkosuo har ändå hyfsat skickligt lyckats navigera förbi kobbar och skär. Och Lehkosuo vet att bästa sättet att hålla lagmoralen på en adekvat nivå är att fortsätta att se till att laget vinner. Vilket Klubi för det mesta gjort i år. Tre förluster i ligan på 20 matcher är klart godkänt.

För att en säsong för HJK ska anses något sånär lyckad krävs till att börja med ligaguld. Det är minimikravet för en klubb som opererar med helt andra resurser än konkurrenterna. Det är minimikravet för en klubb som har framgång insytt i klubbemblemet.

Men för att HJK:s säsong ska kunna anses vara en fullträff krävs framgång också ute i Europa. Hösten 2014 spelade HJK gruppspel i Europa League. Efter det har Lehkosuo och hans adepter förgäves stångat sig blodiga för att forcera den stängda dörren som stått i vägen för ära, berömmelse och väldigt mycket pengar. Härdsmältan i Astana sensommaren 2015 kostade i runda slängar HJK fem miljoner euro och mardrömmen i öst är något som sannolikt hemsökt vd Aki Riihilahti i dennes mardrömmar många gånger.

Uefa är som bekant mest intresserade av de stora nationernas och klubbarnas välbefinnande. De mindre länderna är inte ekonomiskt sett lika lukrativa och då pengarna i oerhört hög grad styr varje beslut som tas i fotbollsvärlden numera lär utvecklingen inte heller i framtiden göra saker och ting lättare för lag av HJK:s storlek.

Ett förnyat kvalificeringssystem i både Champions League och Europa League gör HJK:s väg ytterligare något snårigare.

Första stora hindret heter BATE Borisov. Den i särklass bästa klubben i Vitryssland med tolv raka inhemska ligatitlar och mängder med besök i gruppspelet i både Champions League och Europa League på den digra meritlistan. Värdet på spelartruppen uppgår till cirka 15 miljoner euro. Motsvarande siffra för HJK är drygt fyra miljoner euro och även om siffror bara är siffror är det knappast något snack om vilket lag som är favorit i dubbelmötet.

Går det illa mot BATE blir det tredje kvalomgången till Europa League för HJK. Seger där och laget når playoff för att kvala in till gruppspelet i Europa League.

En seger mot BATE skulle betyda att HJK är garanterade en plats i playoffrundan i Europa League. Gruppspelet i Champions League känns hur som helst väldigt avlägset. Det finns helt enkelt för många lag som är alldeles för bra.

Väldigt intressant att se hur eventuella framgångar eller misslyckanden i Europa påverkar HJK. Om äventyret i Europa blir långvarigt betyder det med säkerhet mera speltid för bänknötare i ligan. Detta för att hålla nyckelspelarna fräscha. Något som i så fall lär bidra till att hålla stämningen inom laget på acceptabel nivå.

Blir det tidigt respass växer däremot risken för att motsättningarna och spänningarna inom truppen ökar. Något som också i allra högsta grad kan påverka laget i den inhemska ligan.

Höga insatser i kväll i Borisov med andra ord. HJK:s säsong står vid ett vägskäl. Som brukligt är denna tid på året.

Jonas von Wendt Reporter

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00