Båt sjönk i Vasa skärgård – en simmade till en holme, fyra räddade sig till närmaste sten

Klockan 02.30 natten till söndagen fick sjöräddningscentralen i Åbo larm om en båtolycka i Sundom skärgård i Vasa. Under natten blåste det hårt. Bilden är tagen i närheten av sjöbevakningsstationen i Vallgrund under något bättre väderförhållanden. Bild: Anna Back

I de flesta av helgens sjöräddningsuppdrag har det räckt med att fylla på bränsle i fritidsbåtar eller bogserat iland båtar med motorstopp. Men nattens incident i Sundom skärgård i Vasa bjöd på lite mer dramatik.

En mindre motorbåt hade börjat ta in vatten och snabbt sjunkit. Ombord fanns fem personer som alla hamnade i vattnet och simmade upp på en närliggande sten.

Båtföraren simmade till närmaste holme för att skaffa hjälp. På holmen hittade han en mindre roddbåt som han lånade och rodde efter två av personerna på stenen. De två andra blev kvar på stenen i väntan på hjälp.

– Mannen lyckades ringa oss från holmen, men telefonen hade blivit våt i vattnet och kvaliteten var väldigt dålig. Som tur kunde vi ändå höra honom och skickade iväg en patrullbåt, berättar sjöräddningsledare Jani Vastamäki vid Västra Finlands sjöbevakningssektion.

Enligt Vastamäki var det inte någon lång simsträcka, men tillräckligt för att kyla ner personen. Klockan var halv tre på natten.

Vallgrunds patrullbåt anlände till olycksplatsen och räddade personerna från stenen. De var nerkylda och fördes till en ambulans som anlänt till närmaste strand. Polisens och sjöbevakningens patrullbåtar fortsatte till den närliggande holmen för att få tag på personerna som var räddade till holmen. De hade gått in i en villa för att värma sig och fördes till fastlandet.

Sjöbevakningens brottsbekämpningsenhet utreder fallet.

Många i sjönöd

Förutom båtolyckan i Vasa, har läget på sjön varit som det brukar under midsommarhelgerna, uppger sjöräddningen. Men varken drunkningsolyckor eller allvarligare incidenter på havet rapporteras.

Sjöräddningscentralen i Åbo har räknat till ett trettiotal sjöräddningsuppdrag, varav 18 handlat om att bogsera iland båtar som haft motorstopp eller slut på bränsle. Den hårda vinden medförde också att sjöbevakningen fick sysselsätta sig med drivande och herrelösa båtar.

16 gånger ryckte de ut för att bistå andra myndigheter. Misstänkt roderfylla har uppdagats i sex fall och böter samt anmärkningar för olika förseelser, mest gällande brister på säkerhetsutrustning som flytvästar och brandsläckare, har utdelats cirka 20 gånger.

– Det märks att det varit fint väder, många har rört sig till sjöss. Vi har därför haft fler uppdrag än under en vanlig helg, speciellt i Åbotrakten. Men vädret har varierat väldigt mycket längs med kusten, från storm till stiltje, säger Vastamäki.

Midsommarhelgen är ofta det första veckoslutet under sommaren som sjöräddningen brukar ha mycket att göra.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning