Bästa skolmaten tillreds i Kotka

Mästerkockar. Jaana Huuhka, Susanna Olkkonen och Lenni Marttila från Kymijoen Ravintopalvelut i Kotka tillreder den godaste skolmaten. Vinnarna utsågs i en final på Gastromässan i Helsingfors i går. Bild: Hbl

Eleverna i Ruonalan koulu i Kotka får äta landets godaste skolmat. Kymijoen Ravintopalvelut har vunnit den tredje skolmatstävlingen, som avgjordes på Gastromässan i Helsingfors.

Målsättningen med en tävling i godaste skolmaten är att öka uppskattningen för skolmaten och för dem som tillverkar den samt att ta fram nya recept som skolorna kan använda.

Tävlingsuppgiften bestod av att tillreda tre rätter – en soppa, en vegetarisk rätt och en kötträtt. Fem tremannalag möttes i finalen i Helsingfors i dag, där de med liten budget skulle tillreda skolmåltider som tilltalar eleverna. Finalisterna kom från Helsingfors, Kotka, Uleåborg, Tammerfors och Vääksy.

I det segrande Kotkalaget tävlade Jaana Huuhka, Susanna Olkkonen ja Lenni Marttila. De hade komponerat en menyhelhet bestående av laxsoppa, färgglad grönsaksgratäng, pasta med köttbullar i sås, grön mandarinsallad och semlor.

Juryns ordförande Lasse Lehtinen förundrade sig över hur mycket man kan åstadkomma med en budget på en euro.

– Skolmatstävlingen vill understryka att det bara finns två länder i världen som dagligen serverar varm lunch till skolelever. Samtidigt vill vi ge äran till dem som tillreder maten, säger Lehtinen.

Till menyn hörde också en blåbärsefterrätt med vaniljsås, med tanke på Finlands kommande 100-årsfest, som också ska firas i skolorna.

– I årets finalrecept har man på ett lyckat sätt kombinerat finländska och lokala smaker och råvaror. Recepten kommer säkert till nytta i landets skolor, då varje skolkök kan välja ut de recept som tilltalar dem, säger Mia Kettunen på Continental Foods Finland.

Klimatpris

Också naturorganisation WWF delade ut ett pris: Koiviston koulu från Tammerfors belönades för den mest klimatvänliga menyn. Matens andel av den privata konsumtionen påverkar klimatförändringen i hög grad och därför ville man uppmärksamma miljöaspekten i tävlingen.

– Vi vill uppmuntra folk att äta mindre rött kött och mera grönsaker. I Tammerforsskolans måltid bestod den varma huvudrätten av regnbågslax, vilken finns med på WWF:s gröna lista, säger organisationens generalsekreterare Liisa Rohweder.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning