Basketherrarnas stjärnor får äntligen VM-kvalspela

Landslagstränaren Henrik Dettmann kritiserar Euroleague som avsiktligt stört det pågående VM-kvalet genom att inte ordna landslagspauser.Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Om en knapp månad slåss Finlands basketherrar om gruppsegern i den sista dubbelomgången i VM-kvalets första fas. Då finns äntligen nationens tre bästa spelare med i truppen.

Basketlandslagets chefstränare Henrik Dettmann är nöjd. För första gången i pågående VM-kval får han sin supertrio, Lauri Markkanen, Petteri Koponen och Sasu Salin, till sitt förfogande.

Eller "nöjd" är kanske att ta i. Dettmann har inte stuckit under stol med att kritisera Euroleague, den största europeiska klubbtävlingen, som i praktiken hindrat Koponen och Salin från att delta i Finlands VM-kval genom att vägra lägga in landslagspauser i sitt matchprogram. Hur läget är nästa säsong är tills vidare oklart.

– Jag blev per telefon rakt ut tillsagd att Euroleague inte accepterar att spelarna spelar landskamper. Men offentligt säger de att de inte har något emot landslagsmatcher, säger Dettmann och ser missnöjd ut.

Under de två första kvalfönstren tvingades Finlands klara sig utan sin stjärntrio och saldot blev två segrar och två förluster. Under den sista dubbelomgången med skyhöga insatser på spel får Dettmann bästa möjliga lag på benen.

– Man har alltid den för tillfället bästa möjliga truppen till sitt förfogande, menar Dettmann.

– Men det är fint att de spelare som spelar i ansvarsfulla roller i stora klubbar är med. Det är ju så det ska vara i landslagsspel.

28 namn på listan

På Dettmanns landslagslägerlista finns 28 namn. Av de kändaste namnen fattas endast Gerald Lee jr, som lade ner sin landslagskarriär efter hemma-EM i fjol. I sommarens landslagstrupp finns en handfull lirare i tjugoårsåldern medan Tuukka Kotti, 37, är äldst.

– Det finns många bra namn på listan och det börjar synas en åldersskillnad bland spelarna. Det beskriver dagsläget i finländsk basket ganska bra: många nya killar som utmanar de äldre spelarna i kampen om speltid, säger Dettmann.

De flesta spelarna har redan avslutat säsongen men ännu väntar man på bland annat Koponen och Salin vars lag Barcelona respektive Unicaja Malaga har fullt upp med kvartsfinalerna i spanska ligan. Landslagets gemensamma träningar lär inledas under midsommarveckan – med eller utan Koponen och Salin, beroende på hur långt slutspelsäventyr det blir för dem.

Två träningsmatcher

Inför de två sista matcherna i VM-kvalets första fas är Finland trea i sin grupp bakom Tjeckien och Island. Bulgarien lurpassar en poäng bakom Finland. Finland möter Tjeckien på bortaplan den 29 juni och avslutar med hemmamatch mot Island den 2 juli. Två segrar och Finland säkrar gruppsegern, två förluster och risken att bli utslagen är stor.

Finland laddar upp med två träningsmatcher mot Estland (borta och hemma) – något man inte kunnat göra före de två första kvalfönstren. Under tidigare år har landslaget fått en klart längre gemensam träningsperiod före sina viktiga matcher – inför fjolårets EM spelade man åtta träningsmatcher inom loppet av en månad.

– Vi samlar ihop killarna från runtom världen och så börjar vi träna. Vi kan få träna tillsammans i knappa två veckor. Man måste få bitarna att passa ihop rätt snabbt, säger Dettmann.

Fakta

Finlands VM-kval

Grupp F:

Tjeckien 4 3 1 306–277 7

Island 4 2 2 300–317 6

Finland 4 2 2 289–295 6

Bulgarien 4 1 3 303–309 5

Återstående matcher, 29 juni: Tjeckien-Finland, Bulgarien-Island, 2 juli: Tjeckien-Bulgarien, Finland-Island.

De tre bästa lagen i grupp F tar sig vidare och resultaten följer med till det fortsatta kvalet.

VM-kvalfas 2: De tre bästa i grupp F och de tre bästa i grupp E bildar en grupp med sex lag. I grupp E spelar Ryssland, Belgien, Frankrike samt Bosnien och Hercegovina. Lagen från grupp E möter lagen från grupp F hemma och borta. De tre bästa i den sammansatta gruppen går till VM.

Finlands preliminära lägertrupp:

Antti Kanervo, Mikko Koivisto, Shawn Huff, Sasu Salin, Tuukka Kotti, Petteri Koponen, Matti Nuutinen, Anton Odabasi, Roope Ahonen, Elias Valtonen, Alexander Madsen, Antto Nikkarinen, Carl Lindbom, Lauri Markkanen, Juho Nenonen, Jamar Wilson, Shawn Hopkins, Erik Murphy, Fiifi Aidoo, Ilari Seppälä, Topias Palmi, Andre Gustavson, Tuomas Hirvonen, Mikael Jantunen, Henri Kantonen, Edon Maxhuni, Mika Nuolivirta, Hannes Pöllä.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00