Basketbragden är ett faktum oberoende av hur det går i Italienmatchen

Blåvit framgång. Shawn Huff och resten av Finland lyckades rubba Frankrike i Helsingforsarenan. I kväll väntar nästa utmaning i form av Italien. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

EM i Helsingfors är över och redan nu, inför slutspelet i Istanbul, kan man med gott samvete säga att den dryga veckan som gått är ett stycke blåvit baskethistoria. Inte bara den fantastiska publikfesten inne i och utanför Helsingforsarenan utan också prestationerna på planen är historiska.

Sjätteplatsen i hemma-EM 1967 i all ära men Europamästerskapen femtio år senare är den blåvita basketens alla tiders prestation.

Oavsett hur det går i kväll mot Italien.

Om oerhört tuffa, traditionella basketnationen Italien slår Finland i kväll kommer elaka tungor att kritisera landslaget. "De kan inte vinna de riktigt viktiga matcherna" och "genast när det blir en ödesmatch som inte spelas i hemmahallen blir det stryk", kommer man hånfullt att säga.

Faktum är att Finland redan i det här skedet har vunnit tre ödesmatcher. Och då jag tänker på vilket sätt laget gjorde det går det kalla kårar genom hela kroppen. Att ta in snudd på omöjliga poängskillnader under slutminuterna mot världsfyran Frankrike och knepiga Polen som knockade Finland i förra EM är alldeles utomjordiska prestationer där basketlandslagets enorma vilja, hjärta och själ syntes på ett otroligt sätt.

Italien har på det här årtiondet vunnit Finland sju gånger i rad och i EM-truppen finns NBA- och Euroleague-toppar som Marco Belinelli och Luigi Datome. Som både spelare och coach Dettmann flera gånger har påpekat är Finland på papper alltid en underdog, bortsett från några få undantag. Därför är ett scenario där Finland slår italienarna det enda scenariot som kan definiera Finlands EM. Som inte bara alla tiders, utan överlägset alla tiders, blåvita basketbragd.

Finlands senaste seger över Italien är från 2009 då en 21-årig Petteri Koponen sänkte italienarna i EM-kvalet med sina iskalla trepoängare och 26 poäng. Finlands facit mot Italien genom tiderna är 2–23.

Det råder ingen tvekan om vilket lag som är förhandsfavorit i åttondelsfinalen i Sinan Erdem Arena i Istanbul i kväll. Därmed väcks frågan: kan Finland ännu stå för (åtminstone) en skräll till? Att slå ur underläge passar Finland bra. Hela manskapet njuter av att vara underdogs och att med sina enorma baskethjärtan rubba stormakterna.

Finlands EM är fullt av makalösa historier. Fenomenet Lauri Markkanen. Hur Koponen ännu ett par veckor före premiären inte kunde lyfta mer än en tre kilos tyngd med sin skadade arm men nu nästan ensam avgör matcher. Teemu Rannikkos comeback och Jamar Wilsons spektakulära lay-up som fällde självaste Frankrike – trefaldig regerande EM-medaljör och en av de största medaljfavoriterna. Listan bara fortsätter, fortsätter och fortsätter.

Nu återstår det bara att se hur många kapitel av denna otroliga story som ännu är oskrivna. Det är absolut ingen omöjlighet att Finland tar och chockar hela basketvärlden med ännu en seger. Som Dettmann sade inför EM: Man måste alltid drömma om mer än vad som är realistiskt. Emellanåt lyckas man. Om man inte vågar tänka stort får man bara litet.

Tommi Willberg Reporter

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning