Basf bygger fabrik för batterikemikalier i Harjavalta – ska förse 300 000 elbilar per år med batterier

Bild från Basfs forskning kring batterimaterial. Bild: Basf/Detlef W. Schmalow

Den tyska kemijätten Basf bygger en fabrik för batterikemikalier i Harjavalta. Fabriken ska förse den europeiska bilindustrin med batterier till 300 000 fordon per år.

Batterimaterialfabriken byggs intill ryska Norilsk Nickels smältverk i Harjavalta, som levererar nickel och kobolt. Basf och Norilsk Nickel har ingått ett långsiktigt leveransavtal kring råvaran.

Anläggningen i Harjavalta är Basfs första batterimaterialfabrik för den europeiska bilindustrin. Investeringen är värd 400 miljoner euro och produktionsstarten är beräknad till slutet av 2020.

Hur många jobb som skapas framgår inte av måndagens pressmeddelande från Basf, men enligt Satakunnan Kansa, som skrivit om planerna tidigare handlar det om över hundra arbetstillfällen.

Fabriken drivs med lokal, förnybar energi, såsom vatten- och vindkraft samt biomassa.

– Den gemensamma lokaliseringen av Basfs nya anläggning och Norilsk Nickels smältverk erbjuder en oöverträffad tillgång till lokalt nickel och kobolt, säger Jeffrey Lou, Senior Vice President för Battery Materials på Basf.

Investeringen är ett led i EU-kommissionens strävan att bygga upp en europeisk värdekedja för batteritillverkning. Enligt pressmeddelandet undersöker Basf också andra europeiska orter för nya investeringar i batterimaterialfabriker.

Northvolt investerar i Gdansk

Samtidigt meddelar svenska Northvolt att man bygger en fabrik för batterimoduler i Gdansk i Polen. Fabriken, som är ett samarbete mellan Northvolt och batteritillverkaren South Bay Solutions, ska inledningsvis sysselsätta ett hundratal anställda. Produktionsstarten är planerad till nästa år.

23.10.2018 klockan 10.10: Texten är ändrad. Ordet batterifabrik har bytts ut mot batterimaterialfabrik respektive fabrik för batterikemikalier.

Läs också: Elbilarna ska sätta fart på nickelmarknaden

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning