New Orleans drar en lättnadens suck

Invånare i Morgan City, Louisiana, kämpar mot ovädret Barry. Bild: Rogelio V Solis/AP/TT

När ovädret Barry nådde USA:s fastland hade det tappat något i styrka och omklassificerades som storm. Men de svagare vindarna har lurat många Louisiana-bor tro att varningarna var överdrivna.

Ovädret Barry fick invånarna i New Orleans, i den amerikanska delstaten Louisiana, att frukta en upprepning av 2005. Visserligen är man bättre rustad i dag för att möta oväder. Men för många New Orieansbor lever minnet starkt efter den förödande cyklonen Katrina som för 14 år sedan orsakade minst 1 200 dödsoffer och lade 75 procent av staden under vatten.

Nu tappade Barry i styrka vid kontakten med fastlandet i går och omklassificerades från orkan till tropisk storm.

I New Orleans rapporterades på söndagsmorgonen lättare regnskurar. Affärer var öppna som vanligt och även om det var färre människor än normalt på gatorna vågade sig både joggare och hundägare ut.

Samtidigt varnar väderleksrapporterna fortfarande för omfattande skyfall i centrala Louisiana och potentiellt livsfarliga översvämningar längs Mississippifloden.

Orkansäsongen i Atlanten inleds i juni och varar till slutet av november.

I snitt producerar en orkansäsong elva tropiska stormar längs USA:s kust, i Karibiska havet och Mexikanska golfen. De flesta blir kvar till sjöss, men några blir orkaner.

Orkaner graderas enligt Saffir-Simpson-skalan från 1 till 5.

När vindhastigheten överstiger 33 meter i sekunden råder orkanläge. En orkan av kategori 5 har en vindhastighet på minst 70 meter i sekunden.

Kategori 5 innebär katastrofal skaderisk där även stabila byggnader sannolikt får tak och väggar förstörda. Större delen av områden som drabbas av kategori 5-stormar blir obeboeliga i veckor eller månader efter orkanen.

Källa: SMHI, Royal meteorological society

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning