Barr: Muellers rapport bekräftar att Ryssland försökte blanda sig i valet

USA:s justitieminister William Barr. Bild: Lehtikuva/AFP/Brendan Smialowski

Donald Trump trodde att hans tid som president var över när Robert Mueller inledde den så kallade Rysslandsutredningen.

"Game over", twittrade Donald Trump efter att USA:s justitieminister William Barr om och om igen understrukit att den särskilde åklagaren Robert Mueller inte hittat bevis för att Trumpkampanjen agerat i maskopi med ryska intressen och därefter slagit fast att presidenten inte försökt hindra rättvisans gång.

USA:s president Donald Trump. Bild: TT/AP/Alex Brandon

– Som rapporten klargör försökte ryssarna att lägga sig i vårt val, sade Barr innan rapporten lades ut på justitiedepartementets sajt.

– Men tack vare rapporten vet vi att de inte fick hjälp av Trumpkampanjen.

Muellerrapporten tar upp tio händelser som berör presidenten utan att ta ställning i själva skuldfrågan. Det gör däremot Barr, som utvärderat händelserna tillsammans med vice justitieministern Rod Rosenstein.

– Det finns inte tillräckliga bevis för att presidenten ska ha hindrat rättvisan, sade Barr.

Besvärande uppgifter

Här visar demonstranter sitt stöd för presidentens tidigare rådgivare Roger Stone, som åtalats inom ramarna för utredningen. Bild: TT/AP/Carolyn Kaster

Men i rapporten finns flera besvärande uppgifter som pekar på motsatsen, även om Mueller varken konstaterar att något brott begås eller att Trump rört sig inom lagens ramar.

Bland annat ska Trump ha beordrat sin juridiska rådgivare Don McGahn att sparka Mueller med förevändningen att den särskilde åklagaren hade intressekonflikter, enligt rapporten som nyhetsbyrån Reuters delvis gått igenom. McGahn, som ska ha vägrat, lämnade senare sin post. Trump ska också ha försökt få McGahn att blanda sig i justitiedepartementets arbete sedan den före detta FBI-chefen James Comey avslöjat för kongressen att Trumkampanjen utreddes.

Enligt rapporten ska Trump ha sagt till den tidigare justitieministern Jeff Sessions att "det här är slutet för mitt presidentämbete" när Sessions berättade att en särskild åklagare skulle tillsättas för att utreda kopplingar mellan Ryssland och Trumpkampanjen, skriver Reuters.

Trump ska ha försökt få Mueller avsatt i juni 2017.

Den så kallade Rysslandutredningen har väckt starka känslor i USA. Bilden visar presidentkritiska demonstranter utanför Vita huset. Bild: TT/AP/Jacquelyn Martin

Strukna delar

Rapporten som släppts är förkortad. Men enligt Barr har ingen utanför justitiedepartementet påverkat honom vad gäller vilka delar som strukits. Barr sade att det handlar om material som kan komma att användas av en åtalsjury, känsliga underrättelseuppgifter, information från pågående utredningar samt material som allvarligt inkräktar på privatlivet, sade Barr.

– Inget material har tagits bort på begäran av presidenten.

Enligt justitieministern hart Trump varit frustrerad och arg över utredningen, som han anser har kantats av läckor.

"Ska berätta allt"

President Trumps tidigare personlige advokat, den brottsdömde Michael Cohen, meddelade inför Barrs presskonferens att han ser fram emot att berätta "allt" för allmänheten, efter att den så kallade Rysslandsutredningen offentliggjorts.

Samtidigt har Demokraterna i USA rasat över justitieministerns beslut att hålla presskonferens innan Rysslandsrapporten lämnas till kongressen.

Demokraten Jerrold Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott. Bild: TT/AP/Frank Franklin II

Jerrold Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott, och flera andra med honom anser att justitieminister William Barr försöker inverka på allmänhetens uppfattning om utredningen.

Robert Mueller har tillbringat närmare 22 månader med att utreda rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuella samrören mellan Trumpkampanjen och Moskva. Utredningen har resulterat i minst 34 åtal, bland annat mot flera tidigare nära medarbetare till Donald Trump.

Så här sammanfattade justitieminister William Barr den så kallade Rysslandsutredningen i sitt brev till kongressen:

• Rysk valpåverkan:

"Den särskilde åklagarens utredning fastställer att det skedde två huvudsakliga ryska försök att påverka valet 2016", skriver Barr. Han beskriver försök av "trollfabriken" Internet Research Agency (IRA) i S:t Petersburg, som sedan tidigare lett till åtal mot en grupp ryska medborgare och företag. Justitieministern beskriver även intrång i datorer och servrar som tillhörde Demokratiska partiet och presidentkandidaten Hillary Clinton, där materialet senare lämnades över till sajten Wikileaks.

• Frågan om samröre:

"Den särskilde åklagarens utredning fann inte att Trumpkampanjen eller någon kopplad till den konspirerade eller samarbetade med Ryssland i dess försök att påverka USA:s presidentval 2016", skriver justitieministern. Detta "trots flertalet erbjudanden från ryskkopplade personer att hjälpa Trumpkampanjen".

• Försök att hindra rättvisans gång:

Ett antal ageranden av president Trump – "där de flesta har varit föremål för offentlig rapportering" – har utretts som misstänkta försök att förhindra rättvisans gång. Det handlar bland annat om avskedandet av FBI-chefen James Comey efter att denne inte velat lova presidenten lojalitet. Barr skriver att rapporten lägger fram bevis som pekar åt bägge håll: "Den särskilde åklagaren slår fast att 'medan denna rapport inte fastställer att presidenten begick ett brott, så frikänner den honom heller inte'", skriver justitieministern. Barr skriver dock att han och departementet inte anser att det finns tillräckliga bevis för sådana brott och poängterar att allt som tas upp i rapporten måste kunna bevisas bortom rimligt tvivel.

• Inga fler åtal:

"Rapporten rekommenderar inte några ytterligare åtal, inte heller har den särskilde åklagaren fått till stånd några åtal som ännu inte offentliggjorts", skriver Barr.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning