Barock i konsten

Jukka Rusanens Setting är en skir utställning, men den är inte anemisk.

Jukka Rusanen: Setting. Helsinki Contemporary, Bulevarden 10. Till den 5.2.

Jukka Rusanens Setting på Helsinki Contemporary är en charmig utställning som blandar barock med minimalism och haute couture med konst. Runda träkonstruktioner som lutar mot väggen är draperade med silke och chiffong och de stora tavlorna på väggarna består främst av bakgrund och målarduk. Virkade silversjok hänger från ett verk och från ett annat stirrar en blyertstecknad skugga av Helene Schjerfbecks karaktäristiska öga ner mot betraktaren.

Setting är en skir utställning, men den är inte anemisk. Installationen som utställningen är döpt efter fyller främre rummet med föremål som vid första anblick är poetiska, men som vid närmare eftertanke förvandlas till våldsamma. Uppstoppade tygformer som påminner om människoben, en mörk stubbe. Poetic (Split) står intill, målarduken sönderskuren och delvis ihoptråcklad med läkarstygn. Formerna i målningarna för ibland tankarna till amputerade lemmar – och ändå är det elegant och vackert.

Det sköna med Setting är att utställningen inte utger sig för att vara fullproppad med diverse innebörder eller politiska statements. Rusanen har använt sig av traditionellt feminina material och tekniker: silke, rysch, virkning och drapering, men gör inte ett nummer av det. Uppdelningen maskulin/ feminin är på ett lyckat sätt undanträngd till förmån för harmoni som bryts upp av det lilla gnisslet av våldsamhet som finns att skönja mellan raderna.

Helen Korpak Konstkritiker

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46