Barnorganisationer: De finländska barnen i al-Hol måste räddas utan dröjsmål

Sju finländska barnorganisationer kräver att de finländska barnen i lägret al-Hol hämtas tillbaka till Finland så fort som möjligt. Foto: Bild: Delil Souleiman/Lehtikuva

Sju barnorganisationer kräver i ett gemensamt uttalande att de finländska barnen i lägret al-Hol i Syrien måste räddas så fort som möjligt.

Barnorganisationerna påminner att Finland har undertecknat Förenta Nationernas internationella konvention om barnets rättigheter, vilket förpliktar regeringen att trygga barnens rätt till liv, hälsovård, utbildning och trygghet.

"Enligt konventionen måste de finländska barnen hämtas tillbaka till Finland så fort som möjligt. Att rädda barnen är alltså inte en åsiktsfråga, utan en åtgärd som förpliktar Finland. Därför måste Finland göra sitt yttersta för att rädda de finländska barnen i lägret", skriver barnorganisationerna i uttalandet.

Barnorganisationerna påminner också om att konventionen förbjuder all diskriminering eller bestraffning av barn som grundar sig på föräldrarnas verksamhet eller åsikter. Beslutet att rädda barnen kan därför inte kopplas ihop med föräldrarnas val, uppger barnorganisationerna i ett pressmeddelande.

Uttalandet har undertecknats av organisationerna Barnavårdsföreningen i Finland, Nuori kirkko, Parasta Lapsille, SOS-Lapsikylä, Suomen World Vision, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto och Yhteiset Lapsemme.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning