Barnombudsmannen stöder förbud mot könsstympning

Tuomas Kurttila. Bild: lehtikuva/Vesa Moilanen

Barnombudsmannen stöder familje- och omsorgsminister Annika Saarikkos (C) tanke att förbjuda könsstympning av flickor och kvinnor med en skild lag. Saarikko förde fram sitt förslag i en intervju vid Yles A-Studio i måndags.

Barnombudsmannen Tuomas Kurttila säger i ett pressmeddelande att han stöder ett förbud mot både manlig och kvinnlig könsstympning.

Kvinnlig könsstympning uppfyller enligt gällande finländsk lagstiftning brottsbeskrivningen för misshandel och grov misshandel. Det finns trots detta ingen skild lagstiftning om saken.

– Det är av högsta prioritet att skydda barn genom lagstiftning. Vi måste tala om könsstympning både då det handlar om flickor och då det handlar om pojkar. Det handlar om skadliga traditioner och lagstiftarna måste visa en klar linje i frågan, säger Kurttila.

Kurttila anser att samhället borde förhålla sig betydligt mer kritiskt till icke-medicinska omskärningar av pojkar jämfört med nuläget.

För två år sedan gav Social- och hälsovårdsministeriet anvisningar som avser att försäkra att omskärning av pojkar utan medicinska grunder ska genomföras under trygga omständigheter.

Barnombudsmannen har nu lämnat in ett förslag till ministeriet om att förbereda lagstiftning gällande icke-medicinsk omskärning av pojkar. 

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54