Barnombudsmannen: Riksdagen agerade idiotiskt

Barnombudsmannen Tuomas Kurttila kritiserar den nya alkohollagstiftningen i starka ordalag. Kurttila säger att det är mot barnens bästa att föra in starköl i detaljhandeln.

I fredags beslutade riksdagen att tillåta försäljning av 5,5-procentiga alkoholdrycker i detaljhandeln. Rösterna föll 98–94.

Barnombudsmannen Tuomas Kurttila är väldigt kritisk till den nya lagen. Han säger att majoriteten av riksdagsledamöterna och regeringen agerade skamfullt.

Enligt Kurttila kommer lagförändringen att öka familjers lidande.

– Beslutsfattarna är ansvarslösa och försämrar Finlands och barnens framtid, säger Kurttila i ett pressmeddelande.

Gick emot betänkande

Riksdagen gick emot flera rekommendationer genom att godkänna lagförslaget.

Social- och hälsovårdsutskottet kom i torsdags med ett betänkande som ifrågasatte lagförslaget. Institutet för hälsa och välfärd, THL, skrev i januari att den nya alkohollagen blir för dyr för samhället.

Barnombudsmannen Tuomas Kurttila. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Kurttila poängterar också att det i en ny undersölning framkommit att barn och unga vuxna dricker mer alkohol än tidigare. Kurttila tycker att regeringen och riksdagens agerande är under all kritik.

– Beslutet är oansvarigt, ovärdigt och ett bevis på idioti, säger Kurttila.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00