Barnombudsmannen: Riksdagen agerade idiotiskt

Barnombudsmannen Tuomas Kurttila kritiserar den nya alkohollagstiftningen i starka ordalag. Kurttila säger att det är mot barnens bästa att föra in starköl i detaljhandeln.

I fredags beslutade riksdagen att tillåta försäljning av 5,5-procentiga alkoholdrycker i detaljhandeln. Rösterna föll 98–94.

Barnombudsmannen Tuomas Kurttila är väldigt kritisk till den nya lagen. Han säger att majoriteten av riksdagsledamöterna och regeringen agerade skamfullt.

Enligt Kurttila kommer lagförändringen att öka familjers lidande.

– Beslutsfattarna är ansvarslösa och försämrar Finlands och barnens framtid, säger Kurttila i ett pressmeddelande.

Gick emot betänkande

Riksdagen gick emot flera rekommendationer genom att godkänna lagförslaget.

Social- och hälsovårdsutskottet kom i torsdags med ett betänkande som ifrågasatte lagförslaget. Institutet för hälsa och välfärd, THL, skrev i januari att den nya alkohollagen blir för dyr för samhället.

Barnombudsmannen Tuomas Kurttila. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Kurttila poängterar också att det i en ny undersölning framkommit att barn och unga vuxna dricker mer alkohol än tidigare. Kurttila tycker att regeringen och riksdagens agerande är under all kritik.

– Beslutet är oansvarigt, ovärdigt och ett bevis på idioti, säger Kurttila.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54