Barnombudsmannen: "Rekordmånga fattiga barn i Finland"

Finland har misslyckats på ett ödesdigert sätt, menar barnombudsmannen Tuomas Kurttila. Bild: SPT / Linnea de la Chapelle

Antalet fattiga barn ökar i Finland. Barnfattigdomsgraden har stigit till 13,9 procent och 150 000 barn påverkas.

Det finns snart rekordmånga fattiga barn. Barnfattigdomsgraden har gått förbi hela befolkningens fattigdomsgrad, skriver barnombudsmannen Tuomas Kurttila i ett pressmeddelande.

– Finland har misslyckats på ett ödesdigert sätt. Faktum är att ingen har tagit hand om de här barnen. Deras liv och förutsättningar har inte varit i fokus då beslut fattats, säger Kurttila.

Flera partier vill göra småbarnspedagogiken gratis, samtidigt som det finns barn vars föräldrar är arbetslösa och eventuellt inte ens i dag har tillgång till den.

– Antalet fattiga barn ökar, skolresultaten försämras och hela befolkningens kunnande blir snabbt sämre. Jag vågar påstå att den här utvecklingen beror på alla beslut som ökar på ojämlikheten.

Kräver snabba åtgärder

Samtidigt minskar fattigdomen bland familjer med ensamstående föräldrar. I fjol var fattigdomsgraden 30,8 procent när den fortfarande 2015 var 34 procent.

– Vad gäller ensamstående måste vi ytterligare satsa på förmåner och service. Servicen som erbjuds, till exempel möjligheten att ha barn på dagis för föräldrar som jobbar på natten, påverkar möjligheten att ta emot jobb. Det i sin tur påverkar barnfattigdomen. Därför måste förmånerna vara tillräckligt bra, säger Kurttila i pressmeddelandet.

Barnombudsmannen presenterade en rapport om barnfattigdomen i våras. Kurttila kräver snabba åtgärder av regeringen för att förbättra situationen.

Siffrorna baserar sig på ny statistik från Institutet för hälsa och välfärd THL och Statistikcentralen.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning