Mordet på julafton: Föräldrarna är för chockade för att prata om händelserna

Det misstänkta mordet ägde rum på Brysselgatan i Arabiastranden i Helsingfors. Bild: Lehttikuva/Heikki Saukkomaa

Polisen har tills vidare inte kunnat höra pojkens anhöriga om händelserna på julafton i Arabiastranden. Pojkens morbror är häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Polisens förundersökning kring barnmordet i Helsingfors på julafton fortsätter. En 36-årig man är häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet på den 7-åriga pojken. Mannen är pojkens morbror.

Polisen har tills vidare inte kunnat höra pojkens föräldrar om händelserna. Enligt förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Kirsi Kanth är föräldrarna fortfarande för chockade för att prata om kvällen. Av den anledningen vill polisen inte i det här skedet gå in på detaljer i fallet.

– Sådant som berättas i offentligheten kan inverka på förhöret, vilket äventyrar förundersökningen. Speciellt i sociala medier har det spridits mycket rykten om det här fallet, men polisen har inte möjlighet att kommentera dem, säger Kanth i ett pressmeddelande.

Den misstänkta gärningsmannen har erkänt att han dödat pojken. I förhöret pratade han också om hallucinationer som kan ha inverkat på hans agerande. Hittills har polisen förhört mannen endast en gång.

Mannens försvarsadvokat Jarkko Jaatela har begärt att mannen genomgår en rättspsykiatrisk undersökning redan under förundersökningen. Vanligtvis genomförs en dylik undersökning efter att ärendet har behandlats i rätten.

Tidigare dömd

Det har varit mycket spekulationer kring mannens nationalitet i offentligheten. Kanth berättar att den misstänkta gärningsmannen är utländsk medborgare, men bosatt i Finland. Han har under åren blivit dömd för flera brott, bland annat misshandel och rattfylleri.

Enligt Kanth har det inte heller framkommit att mannen skulle ha agerat hotfullt eller våldsamt gentemot offret tidigare. Det finns inte heller något som tyder på att mannen hade med sig kniven som användes i dådet då han kom till lägenheten.

Polisens tekniska utredning är ännu inte klar. Kanth hoppas att den rättsmedicinska obduktionen av offret och bland annat blodprover på mannen ska avslöja ytterligare fakta. Bland annat vill polisen veta om mannen var berusad.

Plötsligt våld

Det misstänkta mordet ägde rum i en lägenhet på Brysselgatan i Arabiastranden i Helsingfors på julafton. Den misstänkte gärningsmannen firade jul med sin systers familj, som bestod av hennes man och två barn. Enligt polisen tittade barnen på tv innan mannen helt plötsligt blev våldsam.

Mannen angrep pojken med en kniv. Familjen lyckades fly ut i trapphuset och ringa nödcentralen, men då lyckades mannen gripa åt sig pojken och låsa in sig i lägenheten med honom.

Pojken dog av skadorna innan polisen anlände. Polisen kunde gripa mannen på platsen. Han utövade inget våld mot de övriga familjemedlemmarna.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46