Barnkonst frodas på Kabelfabriken

Måne eller mögel? Fotohelheten Home sweet home är 17-åriga Elina Lassilas examensarbete från Sara Hildéns akademi i Tammerfors. Hon ville med sina fotografier åskådliggöra mögel på ett estetiskt sätt. Bild: Petra Miettinen

På upptäcktsresor är allt möjligt – man kan åka i väg ut i rymden eller bara plocka upp några vissnade blommor i parken. Temat för barnens nationella konstutställning på Kabelfabriken är brett och har gett utrymme för fantasifullt skapande.

I kväll öppnas utställningen Upptäcktsresa i Kabelfabrikens sal Puristamo. Det är en nationell utställning med konstverk gjorda av barn och unga vid konstskolor runtom i landet.

– När vi i höstas valde temat upptäcktsresa för vår jubileumsutställning ville vi att det skulle vara ett så brett ämne som möjligt, för att inte begränsa de unga konstnärernas skaparglädje. Där har vi lyckats bra, för konstverken är verkligen varierande, från historiska kartor till varelser som kläcks i ett ångande rymdkläckeri på en annan planet, berättar Anu Hietala, verksamhetsledare för Förbundet för konstskolor för barn och unga.

Ett av de största konstverken heter Möjligheter och är gjort av över 800 barn som går i Esbo bildkonstskola. Bildkonstlärare Mari von Boehm har handlett en del av skaparna bakom installationen.

– När ett gammalt träd faller omkull i skogen så ger den möjligheter för nytt liv att växa fram, den ger både en växtplats och livskraft. Vi har försökt visualisera livets kretslopp genom frön som hittar sin plats i naturen och börjar växa, förklarar von Boehm.

Konstverket består av hundratals olika delar, där finns fantasifulla och färgglada blommor och träd som spirar upp ur sina lerklumpar medan andra frön just har börjat sin flygfärd mot solljuset.

– Vi har arbetat med frötemat hela året, varit på egna utfärder i skogen, tittat på omkullfallna träd, läst biologi och hittat på historier. Barnen har skapat sina växter av lera, ståltråd, rispapper och silkespapper.

När äckligt blev vacker

Sammanlagt 26 konstskolor från hela landet har bidragit till att skapa utställningen och de olika konstverken representerar alla former av visuell konst. Här finns allt från videoinstallationer till klassiska akvarellmålningar, gipsarbeten och hela bokhyllor inredda som dockskåp.

Pandafrö. Över 800 elever vid Esbo bildkonstskola har deltagit i installationen Möjligheten, som beskriver vad som händer med frön. 10-åriga Minna Saari har låtit en pandabjörn växa upp ur en bambupanta – den växt som utgör artens enda föda. Bild: Petra Miettinen

Många av konstverken är gjorda som grupparbeten, men med ryms också tre slutarbeten, gjorda av elever som gått igenom hela den grundläggande konstutbildningen. 17-åriga Elina Lassila är en av dem och hennes examensarbete består av åtta fotografier i läckra färger som föreställer något så otäckt som mögel i närbild. Men det ser man som betraktare inte genast, utan tankarna går först ut i rymden, speciellt som tavlorna hänger intill en rymdkoloni gjorts av arkitekturstuderande från Jyväskylä.

– Mögel uppfattas som något motbjudande, så jag ville fotografera mögel som estetiska detaljer, utan att observatören ens uppfattar vad hen ser, förklarar Lassila idén bakom sitt arbete.

Blomsterfjäril. Eleverna vid bildkonstskolan i Grankulla har utgått från växtavfall från stadens parker när de har skapat insekter till installation Metamorfosen. Fjärilarna är gjorda av solrosor och rosenblad. Bild: Petra Miettinen

Blommor blev insekter

Konstskolan i Grankulla har styrt sina upptäcktsresor till stadens parker, där man har fått inspiration av gamla blommor som har fått nytt liv i konstverket Metamorfos. Det består av skalbaggar och fjärilar i gips, utsmyckade med naturmaterial.

– Här har temat varit ekologi och konstskolan har samarbetat med trädgårdsmästare för att få tillgång till växtavfall, som i barnens händer har förvandlats till konst, säger Anu Hietala.

Med utställningen Upptäcktsresa firar Förbundets för konstskolorna för barn och unga i Finland sitt 35-årsjubileum. Till förbundet hör 63 bildkonstskolor som ger grundläggande konstundervisning i bildkonst, mediekonst, arkitektur och hantverk för barn i åldern 3–20 år.

Utställningen Upptäcktsfärd visar konst gjord av barn och unga vid 26 konstskolors runtom i landet.

Den pågår i Puristamo på Kabelfabriken fram till den 12 maj. Öppen alla dagar klockan 10–18. På valborgsmässodagen den 1 maj är utställningen stängd. Kabelfabriken/Puristamo, Tallbergsgatan 1 C, Helsingfors.

Den virtuella utställningen finns på www.youngart.fi/upptacktsresa och öppnas under nästa vecka.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning