Barnen äter som föräldrarna

Hälften av tallriken ska fyllas med grönsaker enligt de nya kostrekommendationerna. Bild: LEHTIKUVA Sari Gustafsson

Männens kost är en utmaning. Det gäller att föregå med gott exempel för barnen, påminner experter.

När pappa sätter ordentligt med grönsaker på sin tallrik blir också barnen vana att äta dem. Det är trevligt att äta tillsammans och samtidigt får föräldrarna en möjlighet att främja barnens hälsa för resten av livet. Institutet för Hälsa och välfärd koncentrerar sig därför i sina nya kostrekommendationer på barnfamiljerna.

– Finländska kvinnor, framför allt utbildade kvinnor, äter redan nu grönsaker rätt bra. Männens kost är en större utmaning, säger konsultativa tjänstemannen Sirpa Sarlio-Lähteenkorva på Social- och hälsovårdsministeriet.

– Det som pappa säger till barnen är inte alls lika viktigt som vad pappa gör.

Sarlio-Lähteenkorva vill väcka speciellt män i 30-årsåldern som tillsammans med sin partner planerar att skaffa sitt första barn. Föräldrarna ger barnen en modell för resten av livet.

Fisk eller bönor i stället för köttfärs

Också de nya kostrekommendationerna utgår från tallriksmodellen: halva tallriken ska täckas av grönsaker, en fjärdedel ska vara kött, fisk eller ägg och den sista fjärdedelen potatis eller motsvarande. Man borde inte äta rött kött varje dag utan hellre fisk, kyckling och baljväxter.

Men i stressade barnfamiljer är köttfärs och korv ofta ingredienser när maten ska bli färdig snabbt.

– Man kan nog snabbt laga mat också av fisk eller bönor. Det lönar sig till exempel att en gång i veckan slå sig ner och planera menyn för hela veckan. Då är det lättare att bygga upp en mångsidig kost, säger Sarlio-Lähteenkorva.

De nya kostrekommendationerna innehåller egna tallriksmodeller för invandrare och veganer. Vegankost rekommenderas dock inte för barnfamiljer.

– Det går inte att komponera en balanserad vegankost bara genom att lämna bort djurprodukter, betonar Sarlio-Lähteenkorva.

Vitaminpiller ersätter inte grönsaker

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar att man dagligen ska äta cirka sex nävar olika grönsaker. Man använder den egna näven som mått.

Sarlio-Lähteenkorva uppskattar att finländska barn i dag äter två tredjedelar av den rekommenderade mängden grönsaker.

– Vi vet inte vad som är bra i alla grönsaker, men samma vitaminer och spårämnen är inte lika hälsosamma i pillerform. Uppenbarligen finns det sådana näringsämnen i grönsaker – och i fullkornsspannmål – som vi inte vet vilken betydelse de har, säger Sarlio-Lähteenkorva. 

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning