Barndom bortom trygghetsbubblan

Bild: Pressbild

Annika Sandelin får barnrösten att träffa rätt. Yoko växer fram på boksidorna som en känslig, vänfast och komplex flickkaraktär.

MELLANÅLDERSBOK

Annika Sandelin

Pinsamt och livsviktigt

Ill. Linda Bondestam. Förlaget M 2016.

I Annika Sandelins Pinsamt och livsviktigt fortsätter snart 11-åriga Yoko att skriva ner hemliga viktigheter i sin nattbok. Som i föregångaren Yokos nattbok (2014) handlar det om familje-, klass- och kompisliv, jobbiga rädslor och pirriga känslor. Från februari till september hinner en hel del hända i Yokos liv, först i stan och senare sommartid i en pytteliten stuga utan alla bekvämligheter dit familjen flyr rörsanering. Barnfamiljens stökiga vardag porträtteras med humoristisk skärpa, men flankeras av Yokos rättframma förtroenden som ger boken en djupare klangbotten.

Sandelin fångar fullständigt elvaårskänslan av att vara barn och samtidigt vara medveten om att det barnsliga har låg status. Yoko njuter av att leka, spela teater, gå i konstklubb, skriva och göra filmer på kompisens Ipad. Men när flickorna i klassen kommer på kalas gömmer hon sina dockor och leksaker. Att inte vara populär svider, men framhålls inte som livsviktigt. Livsavgörande är däremot vänskapen med adopterade Anna som hotar att åka tillbaka till Kina för att hon ska få ett syskon och med Daniel som Yoko kanske är kär i trots att han bara når henne till armhålan.

Som i Barbro Lindgrens suveräna Hemligt-böcker (1971–73) som talat till generationer av läsare, låter Sandelin sin Yoko sätta ord på allt som är underbart, hemskt och pinsamt i livet. I dag är det ett vanligt grepp i barnboken att använda sig av en barnröst. Men för den skull är det inte enkelt att få till den rätta tonträffen. Sandelin behärskar konsten till fullo. Yoko växer fram på boksidorna som en känslig, vänfast och komplex flickkaraktär.

Den intima dagboksformen gör att läsaren kommer henne ännu tätare in på livet. Det är djupt respektfullt av Sandelin att inte skildra barndomen som om den försiggick i en avskärmad trygghetsbubbla. Yoko kommenterar flitigt den svårbegripliga vuxenvärlden, som psykologpappans förtvivlade patienter, eller samtidsfenomen som blågröna alger och tiggare. Med lätt hand förs ett mångfaldstänk in i boken, som att farfar på äldre dar "har gift sig med en gubbe".

Att redogöra för pinsamheter hör till flickboksrekvisitan. Sandelin använder de genanta händelserna för att visa Yokos mindre självsäkra sida, men också för att underhålla. Komiken ligger ständigt på lur i Yokos observationer. Lärares och släktingars egenheter fångas och den bohemiskt stolliga familjen lockar till många skratt. Farsartat fnissigt blir det när pappan försöker mota lillasysters treårstrots med hjälp av en pedagogisk handdocka eller när känslostyrda mamman seriekrockar.

Det personliga flickporträttet och intima tonfallet ger Sandelins Yoko-böcker alla förutsättningar att bli omläsningsfavoriter. Stundom dråplig och stundom brännande privat är Pinsamt och livsviktigt en fullträff i mellanåldersformat.

Maria Lassén-Seger

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning