Barnbok om kvinnor får 18-årsgräns i Turkiet

Francesca Cavallo och Elena Favilli, författarna bakom succéboken Godnattsagor för rebelltjejer. Bild: Ari Luostarinen/TT

Turkiska kvinnor under 18 får inte läsa en bok med texter om inspirerande kvinnoöden.

Den bästsäljande barn- och ungdomsboken Godnattsagor för rebelltjejer av de italienska författarna Elena Favilli och Francesca Cavallo får 18-årsgräns i Turkiet, enligt Kulturnytt.

Boken, som innehåller 100 korta illustrerade texter om inspirerande kvinnor genom världshistorien, beskrivs som det mest framgångsrika gräsrotsfinansierade bokprojektet någonsin, och har översatts till 47 språk.

I Turkiet införs nu restriktioner för försäljning av boken, vilket innebär att den bara får säljas till personer över 18 år, samtidigt som den inte får skyltas i butiker, då turkiska myndigheter anser att bokens innehåll kan vara skadligt för unga människor, skriver Kulturnytt.

Turkiet är inte det första landet att ta till åtgärder gällande försäljningen av Godnattsagor för rebelltjejer. När boken lanserades i Ryssland valde förlaget Bombora att censurera transpersonen Coy Mathis berättelse – i enlighet med Rysslands förbud att sprida "propaganda för otraditionellt sexuellt umgänge" till unga.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning