Barnbarnet till Åkesson: Astrid var humanist

Bild: Heikki Saukkomaa

Astrid Lindgrens barnbarn reagerar starkt på att Sverigedemokraternas partiledare lyfter fram henne som sin inspirationskälla.

"Nej, Jimmie Åkesson, Astrid Lindgren var inte en nationalromantisk författare", skriver Olle Nyman.

Åkesson säger i en intervju med Expressen att det Astrid Lindgren beskriver i sina böcker är "fantastiskt fint". Han lägger till att han kan inspireras av "andra typer av nationalromantiska skildringar från Evert Taube och sådär".

Det här är formuleringar som Olle Nyman – Lindgrens barnbarn och vd för Saltkråkan AB – vänder sig emot. Han skriver i en debattartikel i Expressen att Astrid Lindgren var humanist, "varken nationalist eller romantiker".

"Vi som kände henne kan säga att hon hade varit mycket sorgsen över en politisk diskussion som ställer människor mot människor, som delar upp mänskligheten i vi och dem", skriver han. 

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning