Julsångsprotest ska få politikerna att haja till – klassiska julsånger, men utan snö, framförs vid Riksdagshuset

Proffssnowboardåkaren Enni Rukajärvi är en av kampanjens ambassadörer. Bild: Protect Our Winters Finland

"Nej, se det regnar! Nej, se det regnar! Det var väl roligt, hurra!". Ungefär så lär det låta när en barnkör sjunger klassiska julsånger med nya texter för klimatet på Riksdagshusets trappa.

På torsdagen den 16 december uppträder elever från en musikklass på årskurs fyra i Hyvinge på Riksdagshusets trappa i protest mot klimatkrisen.

Varje vinter brukar finländarna konstatera att det finns hundratals uttryck på det finska språket som betyder snö eller is, om man räknar med alla olika dialekter. Nu vill en kampanj påminna om att det inte alltid finns någon snö.

Bakom julsångskampanjen står organisationen Protect Our Winters Finland (POW). De hävdar i ett pressmeddelande att det under de senaste tio åren i Helsingfors har varit snö på marken endast fyra jular.

Organisationen POW startade sin verksamhet 2015 och är en intresseorganisation för vintersport och friluftsliv. De vill påverka beslutsfattare i frågor som berör klimatet. Föreningen drivs av vintersportsentusiaster samt personer som jobbar med miljöfrågor.

"Rati riti ralla, regnet öser ner"

Under demonstrationen på torsdag kommer en barnkör att framföra nyskriva versioner av klassiska julsånger.

På POW:s webbsida kan man redan nu lyssna på Pow & The Bands Lumeton joulu potpuri där de sjunger julsånger för en snöfri jul.

Man har bland annat gjort om den finska julsången Kun joulu on meillä där första raderna i texten nu i stället lyder ungefär: Den isande frosten är borta / och de hårda vindarna från norr / när julen, julen är här.

Klassikern Bjällerklang har också fått ny text och inleds med strofen: vattnet flödar fritt, en grå jul är här / inga filtar behövs, för att värma oss i stället för originalet som går ute faller snö, i spiltan Blacken står.

Rati riti ralla / regnet öser ner, sjunger man också i en nyversion av en julsång för barn.

(Textsnuttarna är fritt översatta från finska till svenska).

Snön viktig för folkhälsan

"Så här i juletider vill vi påminna om hur viktig snön är för att föra människor samman, och uppmuntra var och en av oss – politiker, medborgare, företag och övriga i samhället – att fundera på om vi kan göra något ännu för att rädda våra kära finska vintrar", säger den tidigare elitsnowboardaren Miikka Hast i pressmeddelandet.

Hast är ordförande för Protect Our Winters Finland. För att kunna syssla med vintersport och snölekar behövs snö, och snön är också viktig för att göra miljön ljusare och trevligare, skriver organisationen i pressmeddelandet. Man konstaterar också att vintern är viktig för den biologiska mångfalden.

"Mycket gott görs redan, och lösningar för att förhindra klimatkrisen finns. Nu behövs en gemensam vilja att skapa en bättre framtid för oss alla", säger Hast.

Julsångskampanjen genomförs i samarbete med reklamföretaget Nord DDB med flera. Kören som sjunger de snöfria julsångerna uppträder på Riksdagshusets trappa klockan 13 på torsdag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning