Barn och journalister dödade i Afghanistan

Två bomber dödade minst 25 personer i Kabul på måndagen. I Kandahar dödades minst elva barn i en attack samma dag. Bild: EPA-PHOTO-ALL OVER PRESS/JAWAD JALALI

Minst 25 människor har dödats och omkring 50 skadats i två bombdåd i Afghanistans huvudstad Kabul, enligt afghanska hälsodepartementet. Bland dödsoffren finns en fotograf från nyhetsbyrån AFP och ytterligare åtta journalister.I Kandahar har minst elva barn dödats i en tredje attack.

Också en BBC-journalist, den 29-årige afghanske reportern Ahmad Shah, dödades under måndagen i en attack i Khost-provinsen, meddelar public servicebolaget i ett uttalande.

Den första attacken i huvudstaden Kabul utfördes i morgonrusningen i området Shashdarak, nära en byggnad tillhörande den afghanska säkerhetstjänsten NDS, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Gärningsmannen kom på motorcykel och detonerade en sprängladdning som dödade flera personer, enligt inrikesdepartementet. Offren var civila, uppger Kabuls polischef.

Utklädd till journalist

Kort efter den första explosionen inträffade en andra i samma område. Enligt polisen ska någon form av sprängladdning ha detonerat i närheten av en grupp journalister som samlats vid morgonens attentatsplats. Shah Marai, den franska nyhetsbyrån AFP:s chefsfotograf i Kabul, dödades i explosionen. Ytterligare sju journalister från olika afghanska medier miste livet, enligt AFP.

– Bombmannen var förklädd till journalist och sprängde sig själv mitt i folksamlingen, säger polistalespersonen Hashmat Stanikzai till nyhetsbyrån.

En fotograf från den brittiska nyhetsbyrån Reuters skadades lindrigt av splitter.

Barn dödade i Kandahar

Några timmar efter dåden i Kabul dödades minst elva barn i en självmordsattack riktad mot en utländsk militärkolonn i Kandahar i södra Afghanistan, enligt lokala myndigheter. Barnen befann sig på en koranskola i närheten då militärfordonen passerade och den bilburna attentatsmannen utlöste sin sprängladdning.

Ytterligare 15 personer skadades i dådet, däribland afghanska och utländska säkerhetsstyrkor.

Extremistgruppen IS, som regelbundet utför attentat i Kabul, har i ett uttalande genom sin propagandakanal Amaq tagit på sig de två dåden i Kabul. I förra veckan hävdade EU:s polismyndighet Europol att europeisk och amerikansk polis slagit ut en stor del av IS propagandamaskineri, däribland Amaq, i en samordnad attack.

Ingen har tagit på sig dådet i Kandahar.

Ökad attentatsrisk

Myndigheterna har varnat för en ökad risk för fler attacker – både i Kabul och på andra platser – inför de afghanska parlamentsvalen, som är planerade till oktober. Den 22 april dödades 57 personer i en självmordsattack vid en röstregistreringslokal i stadens västra delar. Över 100 människor skadades.

Fotografen Shah Marai började arbeta för AFP 1996, då som chaufför. År 2002 började han ta bilder på heltid, och senare blev han chefsfotograf på nyhetsbyråns redaktion i Kabul.

Marai efterlämnar sex barn, däribland en nyfödd dotter.

– Det här är ett förkrossande slag för vårt tätt sammansvetsade team på redaktionen i Kabul, och för hela byrån, säger Michèle Léridon, chef för AFP:s globala nyhetsarbete, till AFP.

22 april: Minst 57 människor dödas och över hundra skadas i en självmordsattack vid ett valcenter i Kabul. Offren köade för att få ut de identitetshandlingar som krävs för att få rösta i valen i oktober. IS tar på sig dådet.

21 mars: Över 30 människor dödas i ett självmordsdåd nära en shiitisk helgedom i Kabul. Attacken sammanfaller med det persiska nyårsfirandet nouruz. IS tar på sig dådet.

17 mars: Minst två människor dödas då en bilburen självmordsbombare utlöser sin sprängladdning under morgonrusningen. Talibanerna tar på sig dådet.

9 mars: Minst nio människor dödas, däribland två poliser, då en självmordsbombare utlöser sin sprängladdning i en shiitiskt dominerad del av Kabul.

29 januari: Minst elva soldater dödas och många skadas då beväpnade gärningsmän angriper en militärakademi i Kabul. IS tar på sig dådet.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning