Barn och äldre offer i massiva regn i Jakarta – svåra översvämningar drabbar mångmiljonstaden

Boende vadar fram och får hjälp att hålla balansen med ett uppsatt rep i Tanggerang utanför Jakarta. Foto: Bild: Tatan Syuflana/TT-AP

Närmare 30 har dött och tiotusentals har fått lämna sina hem efter att Indonesiens huvudstad Jakarta med omnejd drabbats av översvämningar och flera jordskred.Människor simmar, vadar och paddlar sig fram bland bråte medan räddningsarbetare gör vad de kan för att hjälpa strandsatta.

Minst 26 personer i och omkring Jakarta, och ytterligare tre i grannkommunen Lebak, har dött sedan Indonesien drabbades av kraftigt regn på nyårsafton, enligt landets katastrofmyndighet.

Människor i översvämmade områden i och omkring Jakarta vadar, simmar eller paddlar bland översvämmade hus och bilar.

"Räddat nyfödda"

Räddningspersonal använder uppblåsbara livräddningsbåtar för att evakuera boende, däribland barn och äldre, som inte kunnat ta sig från sina bostäder på egen hand.

Tv-bilder visar hur räddningspersonal tar sig fram i vatten som går upp till hakan bärandes på en bebis i en plastbalja som räddats ur ett översvämmat hus.

– Vi har räddat nyfödda, mammor som just fött och bebisar som är fast i hus utan mat, säger Yusuf Latif, talesperson för den nationella sök- och räddningsmyndigheten.

En indonesisk soldat håller en katt när han tar sig genom vattnet i Jatibening i utkanten av Jakarta. Bild från nyårsdagen. Bild: Achmad Ibrahim/TT-AP

En kvinna simmar mot högre mark i Jakarta. Bild: Dita Alangkara/TT-AP

Barn och äldre

En 82-åring finns bland dödsoffren, liksom en åttaårig pojke som dog i ett jordskred och en 16-åring som omkom när han kom åt en elektrisk ledning. Andra har drunknat eller dött av nedkylning.

I onsdags stängdes elen av i flera områden i Jakarta för att förhindra fler offer. Tåg ställdes in och en av stadens flygplatser stängdes. Drygt 30 000 människor har evakuerats till provisoriska skyddsläger.

– Översvämningarna slog till utan förvarning, säger Munarish, som befinner sig i sitt vattendränkta bostadsområde i Jakartas västra utkant där tiotals familjer har flytt.

– Vattnet kom snabbt och steg fort. Vi kunde inte få ut alla våra saker, inklusive min bil, fortsätter hon.

Översvämningen är den värsta i Jakarta sedan 2013 då tiotals personer dog i monsunregn som slog mot staden.

En lastbil kör genom vattenmassorna i Jatibening. Bild från nyårsdagen. Bild: Achmad Ibrahim/TT-AP

En boende i ett översvämmat kvarter i Tanggerang, utanför Jakarta, inspekterar en översvämmad bil. Bild: Tatan Syuflana/TT-AP

Översvämningar i Jakarta. Bild från nyårsdagen. Bild: Achmad Ibrahim/TT-AP

Monsunregn är årstidsbundna regn i södra och sydöstra Asien.

De är kraftigast på sommaren då uppvärmningen av den asiatiska kontinenten ger ett sug av luft in mot land från omgivande hav.

När den fuktiga luften kommer in över land bildas kraftiga moln och regn, som är välbehövliga för jordbruket.

Monsunregn faller mest i form av kraftiga åskskurar och ger i regel inte så omfattande och katastrofala regn som tropiska cykloner.

Källa: SMHI

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning