Barn akut sjuka på skola i svenska Lidingö

Flera elever från en femteklass fördes till sjukhus med lindriga skador efter att de plötsligt insjuknat på en skola på Lidingö.

– Det är sju barn och en vuxen som förts till sjukhus, utöver dem finns inga fler sjuka, säger Daniel Broman, förvaltningschef på Lidingö stad, till TT.

Barnen insjuknade på torsdagseftermiddagen och i ett första skede misstänkte räddningstjänsten att det var en gasläcka som låg bakom. Enligt Daniel Broman har det alternativet nu avskrivits och ersatts med misstankar om en matförgiftning.

– Ingenting går att säga säkert utan det vet vi först efter att miljö och hälsoenheten har analyserat sina prover. Misstanken kommer från de symtomen barnen har fått, som exempelvis illamående, och vi har tagit kontakt med vår matleverantör som tittar på det här, säger han.

En förundersökning om vållande till kroppsskada har inletts och polisen kommer att vara på plats i skolan även under fredagen, vilket har en viss påverkan på elevernas schema.

– Det är skoldag för alla elever som vanligt i morgon men eftersom polisen vill ha tillgång till vissa lokaler kommer en del av undervisningen behöva flyttas till andra delar av skolan och till en fritidsgård i närheten, säger Ulf Petersson, pressansvarig på Lidingö stad.

De som förts till sjukhus har klarat sig med lindriga symtom och har under eftermiddagen varit under observation på Karolinska universitetssjukhuset, som nu håller på att utreda orsaken till insjuknandet.

En förälder berättar för SVT Nyheter att hans son var en av dem som fick föras till sjukhus.

– Jag pratade med skolan och bad dem ge min son telefonen men de sa att det inte gick, att han var helt liggandes. Han kunde inte ens prata, hade problem att andas och ingen känsel i kroppen, säger föräldern

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning