Barn fick allvarlig infektion efter plask i parkbassäng

Det finns plaskbassänger i flera parker runtom i Helsingfors. Bild: Nora Sayyad

Vattnet i plaskbassängerna i Helsingfors parker byts ut regelbundet men kan ändå sprida allvarliga infektioner.

Det finns plaskbassänger i flera parker runtom i Helsingfors. De grunda bassängerna kan se perfekta ut att plaska runt i på en varm sommardag, men då en småbarnsmammas barn togs in på sjukhus i fyra dagar efter plaskandet känns bassängerna inte längre lika underbara.

– Efter tre nätter och fyra dagar vid infektionsavdelningen på barnsjukhuset var det tydligt att det inte lönar sig att simma i dem, skriver mamman i ett inlägg på Facebook.

Ett av hennes barn hade fått en allvarlig impetigoinfektion på sitt knä. Impetigo, eller svinkoppor, är en ytlig hudinfektion som orsakas av bakterier. Bassängen som mamman säger att infektionen härstammar från ligger nära det finskspråkiga daghemmet Nurkka i Parkstad i Helsingfors.

Det finns lappar vid bassängen där det står information och anvisningar till föräldrar. Barn ska bland annat inte simma i bassängen om de är sjuka. På lapparna står det även information om att vattnet byts ut två gånger i veckan, men att vattenkvalitén inte övervakas mer än så.

Hanna Linna är chef för lekparksverksamheten i Helsingfors. Hon berättar att det är privata företag som ansvarar för att byta ut vattnet i parkens plaskbassänger.

Vattnet i plaskbassängen där mammans barn fick hudinfektionen byts enligt Linna ut två gånger i veckan av ett privat företag. I samband med att vattnet byts ut desinficeras även bassängen.

I en intervju för Helsingin uutiset säger det företag som ansvarar för plaskbassängen i lekparken Nurkka att de tar hand om bassängen enligt de instruktioner de får av Helsingfors stad.

– Vi kommenterar inte saken ytterligare, säger det privata företagets företrädare i tidningen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning