Barcelona kräver uthyrningstjänster på hundratusentals euro

Bild: John Macdougall

Barcelona kräver en rad uthyrningsjtänster på hundratusentals euro i skadestånd för arrangerande av illegala tjänster. Fallet gäller bland annat nättjänsterna Airbnb och Homeaway som förmedlar rum eller lägenheter åt turister.

Barcelona stad uppgav på torsdagen att en process för att kräva bolagen på 600 000 euro har inletts. Enligt en lag från 2012 ska alla bostäder som hyrs ut till turister i Katalonien registreras och verksamheten måste ha tillstånd.

Enligt staden erbjuder Airbnb över 3 800 och Homeaway över 1 700 bostäder som saknar myndighetstillstånd för uthyrning.

Turister irriterar

De växande turistmängderna välkomnades länge i Barcelona, men nu vill många begränsa inflödet. Ständigt oväsen, stigande bostadspriser och bostäder som olovligt hyrs ut till turister irriterar stadens invånare.

Att en del turister inte uppträder speciellt korrekt ökar irritationen. För två år sedan publicerade flera dagstidningar fotografier på tre nakna italienska turister som promenerade i en stadsdel där det finns många olovliga hyreslägenheter.

I december i fjol beslöt staden att bötfälla Airbnb och Homeaway. Summan då var 30 000 euro vilket var maximibeloppet enligt dåvarande lag. I juni höjdes maximibeloppet till 600 000 eftersom tjänsterna fortsatte att föra reklam för illegala semesterbostäder.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning