Barbara Helsingius har dött

Bild: Okänd

Vissångaren Barbara Helsingius avled i morse, bruten av en längre tids sjukdom. Helsingius blev 79 år.

Barbara Helsingius dotter Marika Koski bekräftade dödsfallet för FNB. Barbara Helsingius var känd som en av Nordens främsta vissångare. Hon var verksam i mer än fyra decennier och kallades för den finländska visans Grand Lady. Från att ha varit en av banbrytarna för den amerikanska folksången övergick hon på 1970-talet till att skriva egna visor. Hon gjorde en stor insats som översättare av dikter och vistexter från svenska till finska, engelska och norska, samt från engelska och skandinaviska språk till finska. Bland hennes översättningar finns dikter av Eino Leino för den svenske skådespelaren John Harryson. Hon har också översatt texter från svenska till finska av Juice Leskinen, Georg Malmstén, Mikko Alatalo och Jukka Kuoppamäki. Barbara Helsingius karriär inom visan omfattar nästan 800 egna och översatta texter.

1977 gjorde Barbara Helsingius succé med visan "Jag visste så väl" som även sjöngs av flera andra artister i Norden.

Barbara Helsingius var en mångsidig person som gjorde radioprogram. 2002 till 2006 gjorde hon programmet Rötter i Finland som riktade sig till finlandssvenskar i utlandet. Hennes radiokarriär inleddes redan i mitten av 1960-talet och hon gjorde många musikprogram och program om motionsliv.

Barbara Helsingius var också en av de drivande krafterna i Visans vänner i Helsingfors. Hon var föreningens ordförande 1979-1989. Hon var också aktiv i den finskspråkiga motsvarigheten Laulelman ystävät.

Helsingius var också en framgångsrik fäktare och representerade Finland i OS i Rom 1960 och i VM i Paris 1965.

Rättelse 9.3 klockan 14.11: Barbara Helsingius dotter heter Marika Koski, inte Monika.

Källa: blf.fi

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39