Bara tre poäng duger mot Estland

Teemu Pukki är Finlands överlägset viktigaste vapen i offensiven, Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Finland har inlett Nations League på bästa möjliga sätt. Estland borta blir nästa test. Hbl går igenom förutsättningarna inför brödramötet.

1. Förutsättningarna. Estland har inlett med två raka förluster och noll mål framåt. Finland har maximala sex poäng och laget har hållit nollan i 180 minuter.

2. Den finska formen. Finland har senast förlorat en tävlingsmatch den elfte juni 2017. Ingen överdrift att säga att Markku Kanerva har rejält med vind i seglen för närvarande.

3. Taktiskt upplägg. Finland lär inte ändra på någonting alls. Här gäller ett stenhårt arbete i defensiven i kombination med ett smart, rätlinjigt spel framåt. Estland? Rätt passivt i Åbo men stundtals blixtrade esterna till. Inför hemmapubliken kan det bli snäppet offensivare. Något som i sin tur kan öppna ytor för de kontringar Finland övat mycket på under det senaste året.

4. Stämningen. Sen fredag kväll och uppskattningsvis 2500 finska supportrar på väg till finländarnas favoritnattklubb sedan många år tillbaka, Tallinn. Den långa dagen och sjöluften kan få vissa att nucka till redan före avspark. Inramningen är det inget större fel på. Tämligen nyrenoverade A Le Coq-Arena är ett utmärkt fotbollsstadium med plats för 15 000 åskådare. Så pass utmärkt att Madridstorheterna Real och Atletico möttes här i supercupfinalen i augusti.

5. Bara Jensen och Pohjanpalo borta. Alex Ring har slutat i landslaget men utöver honom är det i princip bara Fredrik Jensen och Joel Pohjanpalo som saknas av spelare som kunde vara aktuella för startelvan. Bundesligaproffsen lider av skador. Pohjanpalo kunde behövas som komplement till Teemu Pukki. Den sistnämnde har varit magnifik på sistone men bakom honom är det ödsligt tomt. Eero Markkanens, Jasse Tuominens och Rasmus Karjalainens totala målsaldo i landslaget? Noll.

6. Teemu Pukki. Nyckeln till seger i det finska laget för närvarande. Den tidigare lite sävliga och försiktiga Pukki har vuxit till sig och blivit betydligt elakare och mer företagsam ute på planen. Målskyttet har han alltid behärskat även om han kammat noll i de senaste matcherna med Norwich. Blivit mångsidigare med åren även om löpbollarna på djupet alltjämt passar honom bäst.

7. Det borde Finland förbättra. Passningsspelet kunde vara noggrannare. Och så borde spelarna oftare ta det enklare beslutet. Det blir lite onödigt komplicerat ibland. Lite mera lugn skulle inte heller skada då motståndarna trycker på.

8. Det gör Finland bra. Resultatmässigt finns sannerligen ingenting alls att klaga på. Att laget hållit nollan i två matcher vittnar också om att spelarna vet vad som förväntas av dem i defensiven. Arajuuri och Toivio är stora och tunga bjässar och Kanervas taktik har gjort att mittbacksparet långt fått spela på sina styrkor. Balansen och positionsspelet kan inte ens jämföras med hur flaxigt och osäkert det såg ut med herrarna Paatelainen och i synnerhet Backe vid spakarna.

9. Joker. Definitivt bolltrollaren Petteri Forsell. Lär inleda på bänken men erbjuder Kanerva ett oerhört intressant alternativ om matchen står och väger efter en timmes spel. Oortodox lirare med ett härlig spelsinne och skott.

10.Estniska nyckelspelare. Väldigt mycket kretsar alltjämt kring veteranen Konstantin Vassiljev. Däremot saknas mittbacksklippan Ragnar Klavan. Han är skadad.

Estland-Finland 21.45 i Tallinn.

TV: Viasat och Viafree.

Tips: 0-1.

Hur går det för Finland mot Estland?

Laddar ... Laddar ...

Nations League, kategori C:

Grupp 2:

Finland 2 2 0 0 2- 0 6

Ungern 2 1 0 1 2- 2 3

Grekland 2 1 0 1 2- 2 3

Estland 2 0 0 2 0- 2 0

Finlands återstående matcher:

12.10: Estland-Finland 21.45 (Tallinn)

15.10: Finland Grekland 21.45 (Tammefors)

15.11: Grekland-Finland 21.45 (Aten)

18.11: Ungern-Finland 21.45 (Budapest)

Fakta: Nations League

Lagen är indelade i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A.

A och B har tolv lag som är indelade i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som är indelade i en trelagsgrupp och tre fyrlagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.

Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

De 16 främsta lagen som inte är kvalificerade till EM 2020 får chansen att ta en av fyra EM-platser genom ett slutspel; semifinal och final.

Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39