Bara den bästa duger: "Sportchefen är viktigast i IFK"

Vd:n Jukka Valtanen lägger ribban högt då IFK väljer ny sportchef. Bild: Niklas Tallqvist

IFK:s vd Jukka Valtanen säger att den nya sportchefens viktigaste uppgift är att leda och skapa en idrottslig kultur som möjliggör framgång, utveckling och en underhållande spelstil.

För nio och ett halvt år sedan tog han över som vd för HIFK-Hockey Ab. Hans första uppgift blev att rädda den anrika klubben från undergång. Tack vare en räddningsoperation med en riktad aktieemission kunde man undvika konkursen som hotat klubben våren 2009.

– Vi hittade två nya ägare som ville placera pengar i IFK, minns Valtanen början på sin sejour i klubben.

Han tittar omkring sig i rummet i ishallen och skakar på huvudet.

– Min mission var då att komma hit för att lämna föreningen i bättre skick än vad den var då jag tog över, minns han.

Då hade Valtanen, som hade en framgångsrik karriär bakom sig inom näringslivet, inte tänkt att hans tid i klubben skulle bli så lång som den varit.

Under Valtanens tid som vd har IFK:s ekonomi blivit stark, ishockeyn har blivit mer internationell och klubbens nya hem, Helsinki Garden, håller på att förverkligas.

– Det är bra att det funnits långsiktiga utmaningar vid sidan om det dagliga arbetet, säger han.

– Men utan en stark ekonomi hade vi inte kunnat skapa långsiktiga planer. Om man hela tiden måste fundera på hur man ska betala följande månads löner kan man inte utveckla verksamheten.

Nybondas tog initiativ

Med ekonomin i gott skick står Valtanen inför en av sina viktigaste uppgifter under sin tid i IFK. Klubben meddelade för ett par veckor sedan att Tom Nybondas kliver åt sidan från posten som sportchef efter tio år. Nyheten kom som en stor överraskning för allmänheten. Men Valtanen var väl förberedd för situationen.

– Nybondas indikerade för ett drygt år sedan att han känner att han gett det han har att ge och att det behövs någon annan att fortsätta jobbet. I höstas realiserades det och Nybondas var initiativtagande i processen, säger Valtanen.

Processen sattes i gång på allvar några veckor innan IFK offentligt gick ut med informationen om att man söker ny sportchef.

– Det här är inte något man kan göra efter säsongen. Vi behöver en ny sportchef så snabbt som möjligt då lagbygget för säsongen 2018–19 ska komma i gång, säger Valtanen.

Men så snabbt som möjligt betyder inte att IFK skulle göra någon panikvärvning eller nöja sig med en sämre kandidat på grund av den tajta tidtabellen.

– Vi vill ha den bästa tänkbara personen för posten. Om man måste vänta en tid för att få det lönar det sig att göra det, slår Valtanen fast.

Klubben lär inte komma med något besked om vem som tar över som sportchef de närmaste veckorna. Det kan till och med dröja till nästa år innan den nya sportchefen kan inleda sitt jobb i IFK.

– Jag ser sportchefen som den enskilt viktigaste positionen i vår organisation, säger Valtanen.

– 80 procent av vår budget går till det idrottsliga och sportchefen ansvarar för den delen.

Valtanen har en klar bild av vad han vill ha av den nya sportchefen. Han räknar upp fem nyckelpunkter:

1. Sportchefen måste känna till finländska spelare – både stigande stjärnor i A-juniorerna och Mestisspelare. Det kräver en hel del fotarbete och kvällar i olika hallar.

2. Sportchefen måste känna till och ha bra kontakter med scouter och spelaragenter. Valtanen vill hellre se spelaragenterna som samarbetspartners än som motståndare i förhandlingarna.

3. De två första punkterna ska leda till att sportchefen ska kunna hitta rätt spelare med rätt profil och rätt attityd till rätt roller i laget och till rätt pris.

4. Sportchefen har en stor roll då IFK väljer tränare och han ska också kunna sparra, hjälpa, stödja och utmana tränaren. Han måste förstå spelet och förstå vad som krävs fysiskt för att spela på den här nivån men också veta vad attityd och omklädningsrumspsykologi betyder i ett lagbygge.

5. Sportchefens viktigaste uppgift är att leda och skapa en idrottslig kultur som möjliggör framgång, utveckling och en underhållande spelstil.

Den nya sportchefen ska med andra ord skapa förutsättningar för att IFK ska bli en storklubb också mätt i idrottslig framgång.

Då man ser hur Tappara och JYP skapat en identitet och kontinuitet som gjort att spelare och tränare kunnat bytas ut mellan säsongerna medan framgångarna fortsatt är det lätt att se vad IFK borde sträva efter.

Värderingar – inte brand

Då man talar om IFK och lagets spelstil dyker ordet "brand" ofta upp i diskussionerna. Den mytiska bilden av de tandlösa, tacklande slagskämparna som sätter skräck i landsortslagen med sitt fysiska spel lever fortfarande kvar hos många supportrar.

– Branden är inte IFK:s image utan den bild som konsumenterna har av IFK. Branden är inte fina meningar, fraser och reklamer utan det är gärningar, säger Valtanen.

Han talar hellre om de värderingar som formar IFK och verksamheten.

– Det handlar om traditioner och att respektera dem, det handlar om att kämpa och aldrig ge vika, det handlar om "stadilaisuus", tvåspråkighet och den röda färgen. Allt som vi gör ska stödja dessa värderingar.

Och IFK kommer inte att återgå till tiden med de tandlösa nordamerikanerna.

– Vi har uppdaterat vår spelidentitet för att motsvara den moderna hockeyn. Ishockeyn har förändrats och den identitet vi skapade under 80-talet fungerar inte som sådan längre. Den måste uppdateras kontinuerligt så att den möjliggör underhållning, utveckling och framgång, säger Valtanen.

Han vill att klubben ska ha en så starkt förankrad spelidentitet att alla känner till den och att tränare hämtar in sina egna kryddor till spelet men att grunden hålls samma oberoende av spelare och tränare.

Det är med andra ord en rätt omfattande arbetsbild den nya sportchefen kommer att ha. Valtanen vill inte avslöja hur många eller vilka de starkaste kandidaterna är men det är klart att intresset för posten som sportchef är enormt.

– Vi ska ha den bästa personen för jobbet, säger Valtanen bestämt.

Då den nya sportchefen är installerad på Nordenskiöldsgatan börjar arbetet med att skapa de förutsättningar Valtanen talar om.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03