Bantning via nätet allt mer populärt

Hanne Lampela i Kervo tycker att hon behöver en tuff diet och tar hjälp av en nättjänst. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Hundra gram kött eller fisk. Broccoli, blomkål och sallad. Den som gått på gym samma dag ska dessutom äta 40 gram pasta eller ris. Den dieten gäller för Hanne Lampela i Kervo och skiljer sig inte annars ur mängden av bantningstips, men den bygger på en nättjänst som kallas Fitfarm.

– För mig är det här en stöttepelare som hjälper mig att hålla portionsstorlekarna fiffiga. Då man blir äldre är det svårare att få bort kilon. Jag upplever att jag behöver en tuff diet, säger Lampela.

Finsk diethjälp på nätet är på kraftig uppgång. Fitfarm har många konkurrenter, till exempel Keventäjät, Sulamo och Pudottajat.

Alla sajter går inte ut med besökarantal eller betalande medlemmar, men Kiloklubi uppger sig vara störst med 200 000 medlemmar. Keventäjät har enligt sin egen webbplats över 70 000 medlemmar.

Dietisten Anette Palssa tycker det är frågan om en större trend – allt fler söker upp likasinnade på nätet, oavsett sammanhang.

– Det är lättare att få till en förändring då man är omgiven av människor som har samma riktning och som man kan dela upplevelser med, säger Palssa.

Trenden kan också ha kopplingar till att den allmänna vården inte erbjuder rätt tjänster för överviktiga. Det uppger biträdande professorn Kirsi Pietiläinen på Helsingfors universitets forskningsenhet för övervikt.

– Hälsovården reagerar dåligt på behovet av vård mot fetma. Det är svårt att få tider och en del kommuner har minskat på sina bantningsgrupper, säger Pietiläinen.

Inga psykologer

Både Palssa och Pietiläinen tycker att nättjänsterna för bantning i allmänhet erbjuder korrekt information och bra service. Det kan ändå bli ett stort problem att de inte erbjuder hjälp för vad som kan ha orsakat övervikten – till exempel tröstätande, stress eller sömnproblem.

– Alla nättjänster har samma grundproblem, alltså att man inte beaktar något utanför tallrikarna, säger Palssa.

Pietiläinen dömer inte ut snabba dieter med snabba resultat, men betonar att de passar ganska få.

– Största delen av människorna är ändå slarvigare, så dieterna följs en tid och sedan glider man tillbaka till hur det var tidigare, säger Pietiläinen.

Palssa och Pietiläinen ser gärna att nätbantningen kompletteras med andra stödtrupper, till exempel en idrottstränare och en dietist.

– Inga överstränga regler där man väger varje makaron med mikroskopisk noggrannhet, utan mänsklig flexibilitet, rekommenderar Pietiläinen.

Hanne Lampela håller med experterna om att den nättjänst hon anlitar är långt ifrån perfekt. Det individuella greppet saknas.

– Instruktionerna är för allmänna och förenklar för mycket. Men å andra sidan är det här inte någon livsstilsförändring för mig, utan en snabb viktminskning, säger Lampela.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning