Bannon vid Le Pens sida på partikongress

USA:s president Donald Trumps forne chefsstrateg Steve Bannon och franska Nationella frontens Marine Le Pen möttes på lördagen. Bild: Lehtikuva/AFP/Philippe Huguen

Ledaren för franska Nationella fronten, Marine Le Pen, hoppas på en pånyttfödelse för sitt stukade extremhögerparti under helgens kongress. Till sin hjälp har hon USA:s president Donald Trumps forne chefsstrateg Steve Bannon.

Steve Bannon anlände till nordfranska Lille under lördagen där han höll ett tal inför partikongressen och träffade Marine Le Pen.

"Nyheten om att Steve Bannon kommer till kongressen har elektrifierat stämningen här i Lille under morgonen!", skrev den lokale partiföreträdaren Jean-Patrick Fillet på Twitter inför amerikanens ankomst.

"Världsomspännande rörelse"

Bannon, som tidigare drev den högerextrema nyhetssajten Breitbart, var en av Trumps närmaste män under den amerikanska presidentvalskampanjen och under hans första månader i Vita huset. Men efter slitningar dem emellan sparkades han från sin post i augusti i fjol.

– Vad jag har lärt mig är att ni är en del i en världsomspännande rörelse som är större än Frankrike, större än Italien, större än Ungern, större än oss alla, sade Bannon i sitt tal.

Han tillade att han inte besöker Europa i rollen som "lärare" utan som "betraktare" och att han är där för att göra lärdomar.

På europeisk rundresa

Bannon har vid upprepade tillfällen uttryckt stöd för Europas ytterkantshöger, och är på rundresa på kontinenten för att främja en bred populiströrelse. Tidigare har han bland annat besökt Italien där Nationella Frontens samarbetspartner, främlingsfientliga Lega, ökade kraftigt i valet i söndags.

Nio månader efter den svidande förlusten mot Emmanuel Macron i det franska presidentvalet hoppas nu Le Pen blåsa nytt liv i Nationella fronten, och putsa fasaden på ett parti med en historia av öppen rasism och antisemitism.

En del i den strategin är att ge partiet ett nytt namn, vilket väntas offentliggöras på söndag.

Fakta

Steve Bannon

Född 1953 i en demokratisk arbetarklassfamilj i Norfolk i Virginia. Efter college värvning i flottan.

Efter examen från Harvard Business School jobb på investmentbanken Goldman Sachs. Startade 1990 eget investmentbolag.

Satsade pengar i medie- och filmbranschen och flyttade till Los Angeles. Gjorde 2004 en hyllningsdokumentär om sin politiska idol, expresidenten Ronald Reagan.

Tog 2012 över Breitbart News, en plattform för de så kallade alt-right-rörelserna som anses ha kopplingar till vit makt-grupper.

Ordförande för USA:s president Donald Trumps valkampanj i augusti 2016. Efter valsegern i november utsedd till Trumps chefsstrateg, med förmodat stort inflytande på Trumps isolationistiska världssyn.

Avskedad i augusti 2017. Återgick till Breitbart News samt förklarade krig mot det republikanska politiska etablissemanget.

Tvingades i januari 2018 lämna Breitbart News efter att i författaren Michael Wolffs bok "Fire and Fury" anklagat Trumps son för landsförräderi och ifrågasatt presidentens psykiska stabilitet.

Marine Le Pen

Marine Le Pen är född i Neuilly-sur-Seine utanför Paris den 5 augusti 1968. Hon har varit gift två gånger och har tre barn med sin förste make: dottern Jehanne (född 1998) och tvillingarna Louis och Mathilde (födda 1999). Sedan 2009 har hon ett förhållande med partikamraten Louis Aliot (född 1969). Hon är huvudsakligen bosatt i La Celle-Saint-Cloud, strax väster om Paris.

Sedan 2011 är Marine Le Pen partiledare för Nationella fronten, som grundades 1972 av fadern Jean-Marie Le Pen (född 1928).

Marine Le Pen stod mot Emmanuel Macron i den avgörande omgången av presidentvalet i maj 2017, men besegrades med 33 procent av rösterna mot 66. Däremot valdes hon en månad senare för första gången in i det franska parlamentets underhus.

Le Pen satt 2004–2017 i EU-parlamentet, där hon dessutom var en av två ledare för partigruppen ENL, där Nationella fronten ingår tillsammans med bland andra nederländska Frihetspartiet, italienska Lega och österrikiska FPÖ.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning