Bannon trotsade Trump och betalade ett högt pris

"Steve Bannon gav också bilden av sig själv som mannen som egentligen drar i alla spakar i kulisserna, och det lär ska ha fått Trump att gå i taket av ilska."

Steve Bannon var kanske inte den mest offentliga av alla figurer i Vita huset men ideologiskt var han den starkaste av dem alla. Därför fick han titeln chefsstrateg av president Donald Trump.

Bannon, med en bakgrund i bank-, film- och medievärlden, var hjärnan bakom framför allt den ekonomiska nationalismen han ville styra in USA på. För varje handelsavtal och statligt regelverk Trump skrotade, myste den till det yttre något ovårdade strategen i bakgrunden. Den stora segern noterade Bannon när Trump drog USA ur Parisavtalet. Bannons avsky för det politiska etablissemanget var bottenlöst eftersom han ansåg att det totalt övergett de vita amerikanerna i arbetar- och lägre medelklassen. Bannon var inte intresserad av att hitta en linje som skulle locka en majoritet av amerikanerna bakom Trump utan hans mission var att ge Trumps bas, den tredjedel av väljarna som visat honom sin orubbliga lojalitet, all uppmärksamhet. Jag vill inte påstå att Trumps reaktion till händelserna i Charlottesville inte var presidentens egna åsikter, vem vet vad han i grund och botten tycker, men det är ingen tvekan om att Bannon applåderade Trumps omfamning av nynazisterna. På andra sidan barrikaden stod ju just det Amerika Trumps bas inte gillar. De färggranna minoriteternas försvarare.

Men nu är Steve Bannon ute och det finns två orsaker till det. Den nya stabschefen John Kelly kom in i akt och mening att stabilisera den kaotiska situationen i Vita huset. En intellektuellt mäktig och maktlysten frifräsare som Bannon passade inte in i planerna för en general som eftersträvar förutsägbar hierarki och kontrollerad beslutsgång.

Men den största orsaken är att Bannon inte längre hade Trumps gunst. Redan tidigt i Trumps presidentskap riktades starka strålkastarljus på Bannon som ofta tilltalades som hjärnan bakom Vita husets strategi. Det gillade inte Trump som såg sig tvungen att säga att han själv är sin bästa strateg.

Droppen som fick bägaren att rinna över kom i början av veckan då Bannon ringde upp en reporter för ett samtal. I intervjun sköt Bannon bland annat i sank Trumps krigsretorik mot Nordkorea genom att entydigt säga att inget militärt alternativ egentligen existerar för krisen. Han gav också bilden av sig själv som mannen som egentligen drar i alla spakar i kulisserna, och det lär ska ha fått Trump att gå i taket av ilska. Bannons samtal med reportern var ett tecken på den typen av högmod som brukar kosta sig i de flesta fall, men alldeles garanterat när man jobbar för Donald Trump. För honom kan det bara finnas en stjärna och det är han själv.

Med Bannons sorti har den sansade falangen med Kelly, försvarssminister Mattis och utrikesminister Tillerson mindre att brottas med, men kaoset är trots det inte över.

Huvudorsaken till administrationens problem är fortfarande kvar i Vita huset och det finns ingen som just nu kan sparka honom.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning