Banksys "förstörda" konstverk ökar i värde

"Girl with balloon" före auktionen på Sotheby's. Bild: Lehtikuva-AFP/Vincenzo Pinto

Strimlat och "förstört" – men tack vare det ännu mer värdefullt. Banksys uppmärksammade konstkupp på auktionsfirman Sotheby's i London kan ha ökat värdet på konstverket "Girl with balloon" med mer än 50 procent, uppger The Guardian.

– Det är nu en del av konsthistorien i sitt strimlade skick och vi skulle uppskatta att Banksy har lagt till minst 50 procent till värdet, kanske till och med så mycket att konstverket kan bli värt två miljoner pund och mer, säger Joey Syer, på webbsajten Myartbroker,com som bland annat säljer Banksys verk.

Banksy har alltid varit skicklig på att skapa uppmärksamhet kring sina verk och sig själv. Men frågan är om inte den brittiske graffitikonstnären överträffade sig själv i fredags när det ikoniska verket "Girl with balloon" började självförstöras precis efter att det auktionerats bort för motsvarande nästan tolv miljoner kronor.

Joey Syer konstaterar att den mediala uppmärksamheten kring händelsen har bidragit till att få priset på verket att skjuta i höjden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning