Banksy kritiserar flyktingbehandling

Bild: TT

Den hemlighetsfulle konstnären Banksy har gjort ett nytt verk som kritiserar hur flyktingar behandlas i det stora flyktinglägret i den franska staden Calais, rapporterar BBC.

Graffitimålningen, som är placerad mittemot franska ambassaden i London, föreställer flickan Cosette från Victor Hugos bok Samhällets olycksbarn (Les Miserables) som står med rinnande ögon i ett moln av tårgas. Under bilden finns en så kallad QR-kod som, om den skannas av med en mobiltelefon, leder till ett videoklipp där tårgas och gummikulor användes i en räd i lägret den 5 januari.

Målningen övertäcktes senare för att "skyddas" från att bli stulen, skriver AFP.

Bansky har tidigare gjort tre väggmålningar i Calais, varav en föreställer Apple-grundaren Steve Jobs med en svart sopsäck över axeln och en gammal Apple-dator i ena handen. Då sade konstnären själv att "vi tror ofta att migration dränerar ett lands resurser men Steve Jobs var son till en syrisk flykting. Apple är världens mest lönsamma företag".

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning