Banksektorn varslar om ny strejkvåg

En strejkvakt från fackförbundet Nousu utanför ett Nordea-kontor i januari. Avtalsförhandlingarna inom finansbranschen har pågått i fem månader utan någon överenskommelse.Bild: Vesa Moilanen

Tvisten mellan banksektorns arbetstagare och arbetsgivare har snart hållit på i ett halvår. Parterna är fortfarande oense om veckoslutsarbete och lönesystemet.

Fackförbundet Nousu varslar om strejk på Nordeas kontor genast efter påsk, vilket betyder från tisdag den 3 april till fredag 6 april.

Fackförbundet Pro varslar också om strejk inom Andelbanksgruppen strax före påsk den 26 till 29 mars. Från den 9 till 12 april strejkar Sparbanksgruppen, fackanslutna inom Danske Bank och resten av finanssektorn.

Bankstrejkerna innebär att bankkontoren strängs, men strejkerna upphävs ifall parterna enas.

Avtalsförhandlingarna inom finansbranschen har pågått i fem månader utan någon överenskommelse. Den största tvistefrågan är villkor som gäller veckoslutsarbete.

Enligt Nousu strävar arbetsgivaren efter att få bestämma om arbetstiderna utan att ta hänsyn till arbetstagarna. Facket är redo att komma överens om veckoslutsarbete på lokalnivå, men uppger att arbetsgivarna inte har varit villiga att kompromissa.

Facket kritiserar också arbetsgivarna för att ha avvärjt arbetstagarpartens förslag om att utveckla lönesystemet.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00