Bankkunderna betalar för sina kontanter

Automat eller matbutik. Otto-automaterna blir i framtiden färrre i och med uttagsservicen i matbutikerna och R-kioskerna där de flesta kunder kan ta ut pengar gratis. Bild: Ida Enegren

Flera banker tar redan betalt för uttag av kontanter från en bankautomat – en tjugolapp kan för vissa kunder kosta till och med en euro extra. Som alternativ erbjuder bankerna ett bredare servicenät i matbutikerna.

Nordea meddelade i veckan att banken i november kommer att övergå till avgiftsbelagda kontantuttag. De fyra första uttagen i månaden är gratis men efter det får kunden betala 40 cent för varje besök vid Otto-automaten.

Nordeas informatör Marko Mettenranta säger att förändringen grundar sig på en ny konsumenttrend: den minskande användningen av kontanter. Enligt Nordeas statistik tar kunderna nu ut pengar i medeltal endast 1-2 gånger i månaden.

Nordea

Kunden får fyra gratis uttag i månaden. Övriga kostar 0,40 €/st. Gäller hela euroområdet.

Kunderna får ta ut pengar gratis i K-matbutiker, Tokmanni-varuhus och R-kiosker.

Aktia

Kunden får gratis Otto-uttag med bankkort. Med Visa Electron-kort är de två första uttagen i månaden gratis, sen kostar uttagen 0.50 €/st. Gäller inte kortinnehavare under 21 år.

Kunderna får ta ut pengar gratis i K-matbutiker och R-kiosker.

Danske Bank

Kunden får fem gratis uttag i månaden, övriga kostar 0,60 €/st. Gäller hela euroområdet.

Kunderna får ta ut pengar tre gånger gratis i K-matbutiker, Tokmanni-varuhus och R-kiosker. Övriga kostar 0,30 €/st.

S-Banken

Kunden får fem gratis Otto-uttag i månaden. Övriga kostar 1,00 €/st.

Kunderna får ta ut pengar gratis vid S-Bankens serviceställen: ABC, Sale, Alepa, S-market och Prisma.

Ålandsbanken

Alla automatuttag under 80 € inom euroområdet kostar 0,80 €/st. Alla uttag över 80 € är gratis.

För kunder med bankens ungdomspaket för 18-29 åringar är alla Otto-uttag på Åland och i Finland gratis.

Handelsbanken

Kunden får fem gratis Otto-uttag i månaden, övriga kostar 0,50 €/st.

OP

Alla Otto-uttag är gratis.

Kunderna får ta ut pengar gratis i K-matbutiker, Tokmanni-varuhus och R-kiosker.

Sparbanken

Kunden får fyra gratis uttag i månaden. Övriga kostar 1,00 €/st.

Kunderna får ta ut pengar gratis i K-matbutiker.

– De flesta av våra kunder tar inte ut pengar mer än fyra gånger i månaden. Förändringen kommer alltså inte att påverka deras vardag över huvud taget, säger Mettenranta.

En annan orsak till reformen är viljan att förena uttagssystemet i euroområdet.

– Tidigare har våra kunder betalat minst 60-80 cent för att ta ut pengar utomlands men i och med förändringen är de fyra första uttagen i månaden gratis var i euroområdet kunden än befinner sig.

Allt fler banker vill ta betalt

Trenden att börja ta betalt för kontantuttag med bankkort har redan i några år spritt sig bland bankerna. Av de största bankerna har Handelsbanken, Sparbanken, Danske Bank och S-Banken alla övergått till ett system där ett fast månatligt antal på 4-5 stycken uttag är gratis. För kontantuttag utöver dessa betalar kunden 0,40-1 euro styck. Också Ålandsbankens kunder betalar för sina kontanter – där kostar alla kontantuttag som är mindre än 80 euro 80 cent styck, medan de större uttagen är gratis.

Aktia och OP hör till de banker som inte gått med i avgiftstrenden. De Aktiakunder som har det så kallade Visa Electron-kortet, där inköpen direktdebiteras från kontot, får två gratis uttag i månaden – efter det kostar kontantuttagen 50 cent styck. Men för kunder med vanligt bankkort är uttagen gratis utan begränsningar.

OP är den enda av de stora bankerna som fortfarande erbjuder obegränsade kontantuttag gratis från Otto-automater.

Kontanter med frukostflingorna

Trots att uttagen från Otto-automaterna nu fått prislappar har alternativen till de traditionella kontantuttagen de senaste åren blivit flera. Många banker erbjuder sina kunder till exempel möjligheten att ta ut pengar i samband med kortinköp i matbutiken. Aktias, Danske Banks, OP:s och Sparbankens kunder kan gratis ta ut upp till 200 euro per gång i många K-butiker. Också Nordeas kunder kan i fortsättningen med sitt bankkort ta ut pengar i K-matbutiker, Tokmanni-varuhus och R-kiosker – avgiftsfritt.

– Vi vill ge kunderna möjlighet att ta ut pengar utan att skilt behöva gå till en bankautomat. Folk vill kunna få all service på ett och samma ställe, säger Nordeas Mettenranta.

Butikerna kan också själva erbjuda uttagstjänster men de är ofta avgiftsbelagda. Vill man undvika extra kostnader lönar det sig att hålla sig till kassorna i butikerna som stöds av den egna banken. S-Bankens kunder kan vända sig till en ABC-station, S-market, Prisma, Sale- eller Alepa-butik för att gratis ta ut kontanter i samband med kortinköpet.

De flesta av våra kunder tar inte ut pengar mer än fyra gånger i månaden. Förändringen kommer alltså inte att påverka deras vardag över huvud taget

"Gå till kontoret"

Den trogna Aktiakunden Sylvia Paaso har precis varit inne på sitt bankkontor. Men kassatjänsten som är öppen klockan 10-13 under tisdag-fredag har precis hunnit stänga så Paaso får vända sig till Otto-automaten för att ta ut pengar.

– Jag brukar ta ut kontanter ungefär 3-4 gånger i månaden. Jag gillar att se pengarna jag betalar med, då har jag bättre koll på hur mycket som går åt, förklarar hon.

Att använda bankautomat är i sig inget problem för Paaso, som har ett Visa Electron-kort främst för att ta ut pengar. Men även i fortsättningen vill hon helst ta ut sina kontanter på bankkontoret – särskilt efter att hon under dagens besök på banken fick höra om uttagsavgiften som Aktia införde vid årsskiftet.

– Jag visste inte förrän nu att jag bara två gånger kan ta ut kontanter gratis. Även om det är en liten utgift är det ändå en utgift, något som alltid känns då man har små inkomster.

35 år. Sylvia Paaso har länge varit Aktias trogna kund. – De korta öppettiderna för kassatjänsten orsakar nog en del problem, säger Paaso som helst skulle gå till bankkontoret för att lyfta pengar. Bild: Ida Enegren

Det är just den kontantvana generationen som oftast påverkas av bankernas avgiftstrend: att plötsligt behöva betala för den service man utnyttjat gratis i åratal kan kännas orättvist.

Nordea påminner därför att bankkontoren fortfarande finns till kundernas förfogande.

– På vardagarna går det bra att ta ut pengar vid de kontor som har kassatjänster, säger Marko Mettenranta.

Öppettiderna för de olika bankernas kassatjänster varierar mycket. De flesta banker har ändå fortfarande en del kontor som är öppna dagligen för kunder som vill ta ut eller sätta in pengar, med undantag av Danske Bank där en beställning måste göras per telefon eller via nätbanken minst tre bankdagar i förväg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning