Bankfolk i Sverige ogillar att Ingves fortsätter

Närpesbördig riksbankschef. Stefan Ingves har suttit tolv år som riksbankschef i Sverige. När hans mandattid löper ut har han suttit i sjutton år. Bild: Arkiv/Niklas Tallqvist

Över 70 procent av analytikerna på Sveriges största banker ogillar beslutet att förlänga Stefan Ingves mandat som riksbankschef. Det skriver Svenska Dagbladet utifrån en enkätundersökning.

SvD har frågat branschfolk vad de anser om att Stefan Ingves fortsätter som riksbankschef i ytterligare fem år. Drygt sju av tio hade hellre sett en annan riksbankschef.

Ingves får kritik bland annat för att han håller styrräntan på minus trots att ekonomin i Sverige går strålande. Minusränta ökar risken för överhettning och en krasch på bostadsmarknaden, varnar kritiker.

Ingves motiv för minusränta är att inflationen ligger under riksbankens mål, men analytiker anser att inflationsmålet är förlegat och inte till varje pris kan fungera som riktlinje för räntepolitiken.

Det var i slutet av september som riksbanksfullmäktige förlängde finlandsbördige Stefan Ingves mandat. Han har varit riksbankschef i 12 år redan, och kommer alltså att ha suttit 17 år när mandattiden löper ut. Också den långa tiden får kritik.

– Man får inte en massa jättesmarta nya idéer efter tolv år. Då har man gjort det mesta som man kan och har tänkt, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, till SvD.

För att åskådliggöra hur länge Ingves faktiskt suttit, noterar SvD att han tillträdde ett år före Iphone-mobilen lanserades och medan Netflix ännu skickade dvd:er per post.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning