Banker och storföretag drabbade av nätattack – viruset nådde även i Finland

Bild: HBL-arkiv

En rad banker i Ukraina och två ryska jätteföretag har drabbats av en cyberattack, enligt Ukraina den värsta som landet råkat ut för. Det finns också uppgifter om att finländska företag drabbats.

Den storskaliga pågående cyberattacken har även spritt sig till Finland, uppger Kommunikationsverket. Verket uppger att företag meddelat om attacker. Det kan även bli fler angrepp, uppger myndigheten.

Flera ukrainska banker är oförmögna att utföra ärenden åt sina kunder, bland dem Oschadbank, en av landets största. En IT-attack har också riktats mot huvudstaden Kievs största flygplats, vilket lett till att flera plan försenats.

Enligt ryska IT-säkerhetsföretaget Group-IB uppger handlar det om en samordnad attack riktad mot företag i de båda länderna.

Ukrainas centralbank uppmanar alla finansiella institutioner att stärka sin IT-säkerhet. Attacken är den största i sitt slag i landets historia, uppger en rådgivare till inrikesministern. Enligt honom handlar det om en variant av utpressningsviruset Wannacry som spreds över världen i maj.

"Utan motstycke"

– Det är attack utan motstycke, men våra IT-experter jobbar med att skydda den strategiskt betydelsefulla infrastukturen. Viktiga system har inte påverkats, säger premiärminister Volodymyr Hrojsman.

Även Ukrainas post- och telefonsystem har påverkats. Enligt landets säkerhetsråd finns tecken på Ryssland är "inblandat" i attacken.

Samtidigt rapporterar den ryska oljejätten Rosneft att dess servrar drabbats av "kraftfull" cyberattack. Enligt bolaget har dock inte produktionen påverkats. Även Rysslands största stål- och gruvföretag Evraz informationssystem är drabbat.

Även i Tyskland har företag drabbats, och rapporter kommer om att viruset spridit sig till USA.

"Säger tack och hej då"

IT-säkerhetsexperten Fredrik Johansson på det svenska brandväggsföretaget Check Point säger att hackarna troligtvis utnyttjat en sårbarhet i operativsystemet Windows.

– Det är ett ransomware precis som Wannacry. Det krypterar dina filer och vill att du ska betala pengar. Ofta använder man sårbarheter som finns i Windows, säger Fredrik Johansson, som än inte har några uppgifter om specifika versioner av operativsystemet drabbats.

Att betala de pengar som hackarna kräver kan vara vanskligt.

– Det är skurkar man har att göra med och det är inte alltid de levererar avkrypteringsnyckeln, utan de tar pengarna och säger tack och hej då.

Svensk hamnterminal stängd

Danska AP Møller Maersks datasystem har också delvis slagits ut, vilket påverkade rederiets terminal i Göteborg som tvingades stänga tidigare än planerat på måndagen. Även brittiska reklamjätten WPP har drabbats, men det är ännu inte klarlagt om den ukrainsk-ryska attacken orsakat alla datorproblem världen runt.

Enligt tekniksajten Breakit har datorer hos en svensk bank och flera andra svenska storföretag infekterats av den skadliga koden. Datorerna blir "frysta" och användaren uppmanas betala motsvarande hundratals euro för en dekrypteringsnyckel, nödvändig för att användaren ska komma åt sina filer, uppger Breakits källor.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap hade vid 17-tiden ännu inga uppgifter om att några svenska företag eller organisationer drabbats, uppger Robert Jonsson, ställföreträdande chef för MSB:s avdelning för cybersäkerhet, för TT.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning