Bangladesh begränsar "digitalt opium"

I Bangladesh har myndigheterna planer på att höja priserna för surfning på utvalda sajter för att motverka att ungdomar fastnar i ett "digitalt opiumberoende" på sociala medier. Arkivbild.Bild: TT/AP/Rajanish Kakade

Farhågor över att ungdomar hänger i timtal på sociala medier – känns det igen? I Bangladesh har myndigheterna planer på att höja priserna för surfning på utvalda sajter för att motverka att ungdomar fastnar i ett "digitalt opiumberoende".

– Det hämmar deras liv socialt och akademiskt, säger Shahjahan Mahmood, chef för landets granskningsmyndighet för telekommunikationer.

I dag är det möjligt även för de allra fattigaste av Bangladesh cirka 160 miljoner invånare att surfa gratis på många av plattformarna. Nu överväger myndigheterna att lägga på kostnader för att surfa på sociala medier för att styra ungdomarnas beteende.

Shahjahan Mahmood säger dock att fortsatt tillgång till akademiskt, ekonomiskt och forskningsmässigt viktiga sajter måste säkras.

– Vi har börjat planera på makronivå för hur vi ska införa detta.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00