Bandyhallen i Helsingfors kan bli klar nästa år

I framtiden kanske bandyfinalerna kan avgöras inomhus. Bild: Lehtikuva/Lauri Heino

Bandyhallen i Helsingfors är ett steg närmare att bli verklighet.

Helsingin Luisteluareena och fastighetsfirman Wasa Group har tecknat ett intentionsavtal om att bygga en ishall i Malm i Helsingfors. Isen är tänkt att bli av samma storlek som en fotbollsplan och ska lämpa sig både för konståkning och bandy. Det skulle bli Finlands första bandyhall.

Wasa Group ska stå för de cirka 10 miljoner euro som krävs för att bygga bandyhallen. Helsingin Luisteluareena blir hyresgäst och driver verksamheten.

Om Helsingfors stad ger grönt för att förlänga områdets tomtreservering kan bygget köra i gång direkt. Då kan bandyhallen vara klar redan mot slutet av nästa år. Helsingfors stads bidrag skulle bestå av att subventionera träningsavgifterna för de som använder bandyhallen, totalt 200 000 euro per år. Målsättningen är att bandyhallen når upp till 100 000 användare årligen.

Samtidigt meddelar Finlands skridskoförbund och Finlands konståkningsförbund att planerna på att bygga en skridskohall i Kvarnbäcken i Helsingfors också framskrider. Myllypuron Jääurheilukeskus har tecknat ett intentionsavtal med YIT och Caverion Suomi om att utveckla projektplanerna. Skridskohallen beräknas kosta cirka 20 miljoner euro.

Skridskohallen ska bland annat ha en 400 meter lång bana för hastighetsåkning och en 427 meter lång löpbana. Det skulle vara Finlands första inomhusbana för hastighetsåkning och meningen är att skridskohallen också kan stå värd för EM och VM.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning