Bandyarenan i Malm ligger fortfarande på ritbordet

Vädret ställer till det för bandyspelarna. Plats för hall, ritningar och även pengar lär finnas men nu är det Helsingfors stad som tvekar. Bild: Markku Ulander

Då ishallarna i Britas renoveras skulle det vara läge att bygga nytt i Malm, anser bandyentusiasterna. Helsingfors stad vill fortfarande fundera på alternativ.

Nyheten om mögelproblemen i ishallarna i Britas är knappast en nyhet för någon som besökt inrättningen. Skadorna ska repareras men det dröjer och det kostar. Under tiden, kanske två-tre år, tvingas en stor mängd skridskoåkare, hockeyspelare och bandyfolk hitta träningstider på annat håll i staden.

Samtidigt står planeringen av bandyarenan i Malm stilla. En tomtreservering godkändes av stadsstyrelsen i september 2017.

Hallen skulle ge en kick åt landslagsverksamheten men framför allt vara en tillgång för alla som står på skridskor. Detta enligt Helsingfors Skridskoarena Ab som grundats av HIFK och Vesta.

– Pengar och ritningar finns. Med andra ord skulle det bara vara att hugga spaden i leran och börja bygga, säger Markus Larsson som leder hallprojektet vid bandyföreningen Vesta.

Enligt bästa scenariot kunde bandyarenan öppna hösten 2019.

Så här gestaltades bandyarenan i december 2016. I nyaste versionen ingår affärsutrymmen. Bild: Lehtikuva/handout/Juhani Laaksonen

"Duger inte"

Staden har fått de nya utredningar som efterlystes för åtta månader sedan. Som arenan nu gestaltas är det mera än en bandyhall. Byggkostnaderna har fördubblats men i projektet ingår kommersiella ytor som kan hyras ut.

På Helsingfors stad säger projektchef Juha Viljakainen att villkoren för den aktuella finansieringsplanen är knepiga.

– Staden skulle vara hyresgäst med långa avtal. Alternativt skulle staden köpa utrymmen i bandyarenan. Riskerna är stora, förklarar Viljakainen och fortsätter:

– Projektet kan förverkligas enligt den ursprungliga planen.

– Vi tog fram ett alternativ och vi har diskuterat med stadens planerare men nu duger det inte, säger Markus Larsson.

Problem i Britas

Att de två ishallarna i Britas idrottspark stängs kan knuffa bandyprojektet framåt. Enligt undersökningar som gjordes inför en planerad renovering i Britas ska hallarna nu stängas.

– Tryggheten är viktigast. Därför finns det ingen annan lösning nu än att stänga hallarna och bedöma renoveringsbehovet på nytt, sade idrottschefen Tarja Loikkanen till HBL.

Proven i ishallarna visade att det inte fanns någon asbest i inomhusluften i hallen, men däremot var fuktskadorna i byggnaden betydligt större än befarat.

De två hallarna har därför stängts efter vårsäsongen. Att byggnaderna nu är i sämre skick än man trott leder till att renoveringsplanerna måste ses över.

Hallarna har varit i mycket flitig användning och för flera föreningar har de varit centrala för verksamheten. Åtminstone Karhu-kissat, Jokerit, Helsingfors skridskoklubb, Helsingin taitoluisteluklubi och Helsingin luistelijat måste nu på kort varsel hitta nya träningslokaler.

– Sant är att fuktskadorna i Britas ökat trycket på de andra ishallarna i staden. Men vi kan inte se att en bandyarena skulle lösa problemet. Samtidigt saknas pengar i stadens idrottsbudget för sådana hyror som bandyarenan medför, säger Viljakainen.

Ursprungligen beräknades bandy- och skridskohallen i Malm kosta mellan 10 och 11 miljoner euro. Med nya planen har byggkostnaderna stigit till cirka 20 miljoner euro.

Bolaget Helsingfors Skridskoarena Ab hoppades på lån från staden och bidrag från Undervisningsministeriet. Förslaget var att stadens lån skulle täcka 40 procent av byggkostnaderna och att Undervisningsministeriet stöder projektet med 2,5 miljoner euro.

Bandyhallen som planeras byggas bredvid ishallen i Malm skulle möjliggöra spel i finska cupen och i ligan både på senior- och juniornivå.

Av stadsstyrelsens handlingar framgår att byggjätten NCC är intresserat av tomten, men nu är det bandyentusiasterna som har första tjing. NCC vill bygga en idrottsplats och bostäder.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning