Baltic Jazz utforskar Finlands 100-åriga jazzhistoria

I helgen är det dags för jazzfestivalen Baltic Jazz i Dalsbruk. I år bjuder festivalen bland annat på en specialkonsert som fokuserar på den finska jazzmusikens historia.

– Årets Baltic Jazz bjuder på bra musik och mångsidigt program. Det finns någonting för alla, säger Alexandra Lönnström, verksamhetsledare på Baltic Jazz.

I helgen är det 31:a gången som den tre dagar långa festivalen Baltic Jazz arrangeras i Dalsbruk. Liksom tidigare år är det främst klassisk jazz och gladjazz som är i fokus.

– Vår profil är klassisk jazz, men det finns också programpunkter som har större inriktning på blues och rock, säger Lönnström.

Hon påpekar att det blir flera nya ansikten på festivalens scener i år, bland annat Burning Future och Spruce, som uppträder på söndagskväll.

– Vi ordnar också tvåspråkiga konserten Bollhavsrock för barn på lördag förmiddag med Merkkarit och Kai Kuutamo.

Finlands 100-åriga jazzhistoria

Bland årets festivalutbud vill Lönnström framför allt lyfta fram fredagens konsert 100 Years of Finnish Jazz Heritage som utforskar Finlands 100-åriga jazzhistoria.

– Det är en specialkonsert som vi gör i samband med att Finland firade 100-årsjubileum i fjol, säger Lönnström.

Det är Uusi Suomi Jazz Orkesteri som står för musiken, med Seppo Hovi som både spelar piano och agerar konferenciär.

– Konserten kommer att bjuda på finsk jazzmusik och Seppo Hovi kommer att berätta om historien bakom musiken mellan låtarna.

Utöver de olika jazzkonserterna ordnas det också en rad andra arrangemang som del av festivalen, till exempel en jazzgudstjänst och ett författarsamtal med Rafael och Jörn Donner.

– Vi har också ett samarbete med Bjärkas Golf på lördagen som innebär att man kan spela golf på dagen och sedan äta middag och lyssna på jazzmusik på kvällen.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46