Balkongserenader och kampanj på sociala medier skapar valborgsstämning på distans

Precis som förra året kommer Akademiska sångföreningen att besöka några seniorhem i huvudstadsregionen och sjunga in våren i kvartetter som alternativ då den traditionella körsången i Kajsaniemiparken inte kan ordnas på grund av coronarestriktionerna. Bild: Timo Kari/HBL-arkiv

För andra året i rad rekommenderas valborgsfirande på distans för att förhindra spridningen av coronaviruset. I Helsingfors avråder polisen från att samlas och i Åbo ordnas kampanj för att uppmana unga vuxna att fira enligt rekommendationerna. De så kallade första maj-bruncherna lockar ändå kunder till restaurangerna.

Ett traditionellt valborgs- och första maj-firande är en överhängande risk, och för att förhindra spridningen av coronaviruset avråder polisen i Helsingfors starkt från att träffas i större grupper och samlas i centrum under högtiden.

– Polisen kommer att övervaka den allmänna ordningen och säkerheten under valborg. Förra året betedde sig Helsingforsborna ansvarsfullt och vi hoppas på samma sak i år, säger överkommissarie Seppo Kujala vid Helsingforspolisen.

Helsingfors stad rekommenderar att alla firar valborg och första maj tillsammans med enbart den närmaste kretsen eller på distans. Bestämmelsen om att högst sex personer får samlas råder fram till den 16 maj i södra Finland. Begränsningar i antalet deltagare vid offentliga tillställningar och sammankomster kommer att förlängas till mitten av maj också i de österbottniska landskapen, Birkaland och Mellersta Finland, har Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland beslutat.

Så här öde såg det ut på första maj i Helsingfors i fjol:

Myndigheterna i Finland har också lanserat kampanjen #Vappenhemma som uppmuntrar folk till att fira högtiden tryggt och på ett sätt som respekterar begränsningarna.

"Kampanjen uppmanar en till att fundera på om det går att fira valborg helt och hållet på distans, till exempel genom att titta på någon av de virtuella valborgskonserterna", säger kommunikationsdirektören Päivi Tampere på statsrådets kansli i ett pressmeddelande.

Det viktigaste målet med kampanjen är att se till att antalet coronasmittade inte skjuter i höjden efter valborg. Man kan följa kampanjen på statsrådets konto @suomitoimii på bland annat Instagram.

"Förstår att många vill träffa vänner"

I Åbo stad inledde i tisdags kampanjen "negativa vappen" för att främja ett tryggt valborgsfirande. Kampanjen riktar sig speciellt till unga vuxna. Kampanjens namn hänvisar till ett negativt coronatest. Valborgsfirare uppmanas dela bilder på sitt distansfirande på sociala medier.

– Vi förstår att många vill träffa sina vänner för att fira, särskilt som coronaläget redan ser ut att lätta. Vi hoppas ändå att alla firar inom ramen för begränsningarna, säger Saara Malila, kommunikationsdirektör vid Åbo stad.

För andra året i rad måste valborgsmässoafton och första maj firas på distans för att förhindra spridningen av covid-19. Bild: Timo Kari/HBL-arkiv

Sång trots restriktioner

Akademiska sångföreningen, som under vanliga omständigheter brukar sjunga in våren i Kajsaniemiparken på första maj, har i år samarbetat med både Svenska Yle och Folkhälsan för att skapa valborgsstämning på distans.

– Vi har spelat in fyra låtar med en dubbelkvartett och dessa kommer att sändas i Yle Vega klockan 9 på första maj. Jag kommer också själv sitta i studion och medverka i radioprogrammet, säger Johan Nyman, ordförande för Akademiska sångföreningen.

Även Akademiska Damkören Lyrans ordförande Stina Öström deltar i radiosändningen eftersom också Lyran har spelat in sånger som kommer att spelas upp i programmet. Akademiska Damkören Lyran och Akademiska sångföreningen har dessutom spelat in en gemensam sång och filmat en musikvideo till den som sänds på Yle Arenan på valborgsmässoafton.

– Traditionellt brukar vi ha en gemensam konsert med Akademiska sångföreningen på valborgsmässoafton, men då den inte kan bli av har det varit väldigt trevligt att få vara med om detta samarbete med Svenska Yle i stället, säger Öström.

Precis som i fjol kommer Akademiska sångföreningen även i år att sjunga i kvartetter för äldre på sex av Folkhälsans seniorhem runtom i huvudstadsregionen under valborg.

– Vi kallar det för balkongserenader, vi kommer att stå utanför seniorhemmen och sjunga medan seniorerna lyssnar från fönster och balkonger, säger Nyman.

Förutom alla dessa planer inför valborg kommer Akademiska sångföreningen dessutom att släppa en ny skiva.

– Det blir ingen fysisk skiva denna gång, men den kommer att bli tillgänglig på Spotify på första maj. Trots att vi inte kan ha traditionellt valborgsprogram så kan man ändå se fram emot det här.

Efter att ha avklarat både radiosändning och balkongserenader planerar Johan Nyman att fira första maj med en småskalig sillfrukost tillsammans med sin kvartett.

– Jag hoppas, nu då man inte kan se alla sina bekanta i Kajsaniemiparken, att folk ändå tar tillfället i akt och kontaktar alla sina vänner under högtiden. Jag misstänker att alla saknar dig lika mycket som du saknar dem, säger han.

Första maj-bruncher lockar

Sedan förra veckan är det tillåtet att äta på restauranger igen, även om endast hälften av sittplatserna får användas. Enligt både Satu Paronen, restaurangchef för Factory Bistro Kamppi, och Tiina Karling, delägare av Fat Lizard-kedjan har kunderna återvänt till restauranger snabbt.

– Det har kommit tillbaka ungefär lika mycket kunder som vi hade innan stängningen. Det har varit en trevlig överraskning att se att folk fortfarande rör sig här i centrum, säger Paronen.

– Redan förra veckan kom det mycket folk trots att alkoholförsäljningen måste sluta kockan 17. Det märks att folk vill komma och äta och tillbringa tid på restaurangerna, säger Karling.

Coronasituationen verkar inte heller skrämma bort kunder från att vilja fira valborg på restaurangerna, utan bokningarna rullar in för fullt till första maj-bruncherna som ordnas på Factory Bistro Kamppi och två av Fat Lizards restauranger. Både Paronen och Karling är mycket positivt överraskade över mängden bokningar.

– Till skillnad från vanliga år då första maj-bruncherna brukar sälja slut redan en månad innan valborg har bokningarna kommit in senare nu då det varit osäkert om restaurangerna får vara öppna, men förra veckan tog bokningarna fart och nu är våra restauranger nästan helt fullbokade inför första maj. Dessutom sålde vi slut våra kassar för hämtmat för valborgsbrunchen redan i början av veckan, säger Karling.

Precis som Fat Lizard säljer även många andra restauranger i Helsingfors, däribland Factory Bistro Kamppi och restaurang Spis, kassar med hämtmat som innehåller lämplig mat för en valborgspicknick, vilket har visat sig vara ett säljande koncept.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning