Balkanstämningar med annorlunda kryddor

Teija Niku prövar hur vingarna bär, och hurudant resultatet blir då hon inte är bunden av något speciellt tema eller band.

FOLKMUSIK

Teija Niku

Memento

(Egen utgåva)

På skivan Memento står musiken i centrum, försedd med de kryddor man önskar, i form av skickliga musiker från Tuomas Logrén (gitarr) till Joakim Berghäll (saxofon), för att nu nämna några höjdare.

Brassektionen är skivans clou, och får musiken att låta ganska annorlunda än Teija Nikus tidigare verk. Emellanåt binder den på ett roligt sätt ihop de olika trådarna i hennes musikerskap, då en nordisk polska förses med fräsiga Balkanriff (Flypolska).

Kärnan på Memento är ganska intim med Niku, hennes dragspel och sångröst. Ibland famnar hon större världar med hjälp av brass och stråkar. Stämningsmässigt är det mer öppna vidder och klar nordisk luft än starka känslor och vilt temperament som gäller, men jag gillar speciellt Nikus lekfulla Balkantolkningar, där musiken virvlar runt och präglas av lätthet, som på öppningsspåret Limp. Sångrösten är ren och klar, definitivt sympatisk, men emellanåt önskar jag att hon kunde släppa kontrollen lite, emellanåt är det som om sången hade en lite bekymrad rynka i pannan. Men sången är en mycket välkommen kärna att samlas kring på en i övrigt instrumental helhet, och speciellt Unen maa med egen text och melodi lever vidare i mitt huvud.

Tove Djupsjöbacka Musik- och danskritiker

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03