Balkanländer stänger flyktingrutten norrut

Bild: Stringer

Balkanrutten från Grekland norrut som används av tusentals flyktingar blockerades på onsdagen när en rad länder stängde sina gränser.

Slovenien och Kroatien, två länder längs med rutten, meddelade sent på tisdagen att inga migranter som är på genomfartsresa släpps in. Serbien lät förstå att det kommer att följa deras exempel.

EU-medlemmen Slovenien sade att de enda undantagen görs "av humanitära skäl" eller för personer som önskar ansöka om asyl i landet.

Sloveniens premiärminister Miro Cerar sade att åtgärden innebär att "Balkanrutten för illegal invandring inte längre finns".

Kroatiens inrikesminister Vlaho Orepic talade om "en ny fas i lösningen av migrantkrisen".

Åtgärderna följer på Österrikes beslut i februari att begränsa antalet asylsökande som passerar landet. Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz välkomnade nyheterna.

– Vi måste hjälpa Grekland men vi måste försäkra oss om att en ankomst till (den grekiska ön) Lesbos inte innebär en biljett till Tyskland, sade Kurz.

I Grekland har Österrikes beslut lett till en flaskhals vid gränsen till Makedonien, där mer än 13 000 människor fastnat.

En grekisk regeringskälla sade efter Sloveniens och Kroatiens beslut att gränserna genom Balkan nu "i praktiken är stängda".

Enligt källan försöker myndigheterna övertala flyktingarna att tillfälligt flytta sig till mottagningscenter på annat håll i Grekland. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00